Share
Tweet
Share

Kalkulator otpremnina

Pravo na otpremninu propisano je Zakonom o radu , no može biti uređeno o kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili nekim drugim izvorom radnog prava.

Pravo na otpremninu prema Zakonu o radu radnik ostvaruje ukoliko su ispunjena tri uvjeta: 1. Ugovor o radu otkazuje poslodavac 2. Otkaz ugovora o radu nije uvjetovan ponašanjem radnika 3. Radnik je kod poslodavca ostvario najmanje dvije godine neprekidnog staža


Kalkulator

Poslodavci koje ne obvezuje kolektivni ugovor, pravilnik o radu, ugovor o radu i dr. izvori radnih prava nisu obavezni isplatiti otpremninu u slučajevima umirovljenja radnika. Međutim, u takvom slučaju poslodavac može odlučiti isplatiti mirovinu i to do 8.000 kuna neoporezivo.
U slučaju sporazumnog prekida radnog odnosa ili u slučaju kada radnik otkazuje ugovor o radu – radnik ne ostvaruje pravo na otpremninu. Međutim, ako je drugačije propisano nekim izvorom radnog prava, onda je poslodavac dužan isplatiti otpremninu za ugovorene slučaje otkaza ugovora o radu.

Unesite vrijednost plaće, ako se otpremnina isplaćuje isti mjesec kao i plaća. Za izračun se pretpostavlja da se otpremina isplaćuje na isti dan ili nakon plaće.


Izračun

Izračun je isključivo informativan te se kao takav ne može koristiti ni u jednu drugu svrhu.
Iznos otpremnine bez plaće 0,00 kn 0,00 EUR
od toga oporezivo 0,00 kn 0,00 EUR
neoporezivo 0,00 kn 0,00 EUR

VISINA OTPREMNINE
Najniži iznos otpremnine prema Zakonu o radu ne može biti niži od iznosa jedne trećine prosječne mjesečne bruto place koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu i to za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.
Ne može biti veća od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, ukoliko nekim izvorom radnog prava nije drugačije propisano.
Radniku kojemu nakon završenog liječenja zbog ozljede na radu poslodavac ne može osigurati odgovarajuće poslove, ima pravo na otpremninu minimalno u dvostrukom iznosu od onog koji bi mu inače pripao.

NEOPOREZIVI IZNOSI OTPREMNINA:
1. Do 6.500,00 kuna za svaku navršenu godinu rada u slučaju poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza.
2. Do 8.000,00 kuna za svaku navršenu godinu rada u slučaju ozljede na radu
3. Do 8.000,00 kuna prilikom odlaska u mirovinu

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.