Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Četiri najčešće pogreške pri traženju posla

Valja se pripremiti za intervju za posao

Svi u životu radimo greške, no kada zbog pogreške ostanemo bez posla ili pak ne dobijemo posao, tada ta greška ima dobije "dublje" značenje.

Razna istraživanja pokazala su da posloprimci često griješe prilikom intervjua za posao. Iako te greške na prvi pogled ne djeluju važne, one itekako mogu kod ispitivača promijeniti dojam o posloprimcu.

Kašnjenje
Iako većina posloprimaca zna da ne smije zakasniti na dogovoreni intervju za posao, istraživanja pokazuju kako se to mnogima ipak "događa". Kada krenuti na intervju za posao? Važno je, naime, imati na umu sve okolnosti koje vam se mogu dogoditi na putu do mjesta na kojem imate zakazan intervju. To znači da morate procijeniti koliko ranije morate krenuti kako bi stigli na vrijeme, čak i po najvećoj prometnoj gužvi. Ako, pak, shvatite da nikako ne možete stići u ugovoreno vrijeme, svakako nazovite tvrtku te najavite da kasnite, kako bi ostavili dojam profesionalca.Prerano dolaženje na sastanak
Preporučljivo je na intervju za posao doći 15-ak minuta ranije, kako ne bi kasnili. No to nikako ne znači da ćete ostaviti bolji dojam ako dođete sat vremena prije dogovorenog termina. Imajte na umu da ispitivač ne može ostaviti svoj posao kako bi vas intervjuirao. Poštujte dogovoreno vrijeme te izbjegavajte neugodne situacije.

Pripremite pitanja za poslodavca
Za intervju za posao valja se pripremiti. Raspitajte se o najčešćim pitanjima te na njih pripremite odgovore. Osim toga, jednako je važno osmisliti konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Ispitivači vole kada im kandidati postavljaju pametna pitanja jer to svjedoči o njihovoj zainteresiranosti za rad u ovoj tvrtki.

Raspitajte se o visini plaće
Ispitivači često na intervjuu za posao pitaju posloprimca koliku plaću očekuju. Savjetujemo da na ovo pitanje odgovorite u rasponu, odnosno ne spominjete točnu cifru već, napomenete iznos od – do kuna. No, prije se valja raspitati o visini plaća u toj tvrtki, kao i o plaćama zaposlenika iste struke kao i vaše. Naime, često se događa da se posloprimci precjenjuju pa za svoj rad traže puno više, nego što njihov on vrijedi na tržištu rada, odnosno koliko bi bio plaćen i u drugim tvrtkama. No to nikako ne znači da trebate podcijeniti svoje znanje i vještine. Naime, važno se samo dobro informirati i o visini plaća u vašoj struci. (A. T.)

Izvor:
MSN

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.