Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kupovna moć u Hrvatskoj 40 posto europskog prosjeka

Ekonomska kriza je utjecala na kupovnu moć stanovnika u europskim zemljama

Hrvatski stanovnik godišnje raspolaže sa 4.800 eura kupovne moći, što je manje od 40 posto europskog prosjeka, koji iznosi 11.699 eura, pokazalo je istraživanje koje GfK provodi svake godine za 41 zemlju u Europi.

Najveću kupovnu moć imaju stanovnici Lihtenštajna i to u iznosu od 50.761 euro, a najnižu stanovnici Moldavije, od samo 1.222 eura.

Inače, kupovna moć predstavlja zbroj svih dostupnih novčanih sredstava po stanovniku - neto primanja građana i jedan je od najznačajnijih indikatora potrošačkog potencijala.

Europski prosjek manji za 800 eura
Međutim, novi podaci o kupovnoj moći generalno pokazuju posljedice ekonomske krize koje su se različito odrazile u mnogim zemljama.

Ozbiljan pad je imala Irska, gdje se kupovna moć smanjila čak za 18 posto, a pogođene su i Baltičke zemlje gdje se pad kreće od 10 i 28 posto.

Također, i europski je prosjek smanjen za 800 eura, s prošlogodišnjih 12.500 eura, a značajnu negativnu ulogu odigrao je i pad vrijednosti valuta, i to posebice u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Mađarskoj i Bjelorusiji. (V. K.)

Izvor: GfK

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.