Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: plaćeni dopust

Zaručnica mi radi u privatnom vrtiću. Vjenčat ćemo se za dva mjeseca pa me zanima koja je razlika između godišnjeg odmora i plaćenog dopusta? Jer u NN stoji pod člankom 57. zakona o radu da se za vjenčanje može dobiti do 7 dana plaćenog dopusta. Da li to ulazi u 20 dana godišnjeg odmora ili bi to trebalo biti dodatno? I da li to uopće vrijedi za privatnike?

Sukladno odredbi članka 65. Zakona o radu, tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust), za važne osobne potrebe, a osobito u svezi sa sklapanjem braka, porodom supruge, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji. Zakonom je određeno da takav dopust može ukupno trajati od sedam dana godišnje, ako kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu nije drugačije određeno.

Dakle, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom može se odrediti točno trajanje plaćenog dopusta za pojedine važne osobne potrebe, pa tako npr. Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike određuje da radnik ima pravo na 5 dana plaćenog dopusta u slučaju zaključenja braka.

Dani plaćenog dopusta se ne ubrajaju u trajanje godišnjeg odmora, iz razloga što se godišnji odmor koristi za razonodu i odmor, dok se plaćeni dopust koristi za osobne potrebe radnika koji ne uključuju razonodu ili odmor. Stoga radnik pravo na plaćeni dopust koristi povrh prava na godišnji odmor.

Zakon o radu je opći zakon koji se primjenjuje na sve radne odnose u Republici Hrvatskoj, ako nekim posebnim zakonom to nije drugačije određeno. Dakle, Zakon o radu se primjenjuje i na privatne poslodavce kao i kada je poslodavac država ili npr. jedinica lokalne samouprave.

Međutim, ono što bi svakako trebali provjeriti je da li poslodavac Vaše zaručnice posjeduje pravilnik o radu ili je potpisnik kojeg kolektivnog ugovora u kojem su pitanja korištenja plaćenog dopusta riješena drugačije nego Zakonom o radu. Ako poslodavac ne posjeduje pravilnik o radu ili nije potpisnik kolektivnog ugovora, tada se primjenjuju odredbe Zakona o radu.

U svakom slučaju, Vaša zaručnica ima pravo na plaćeni dopust u slučaju sklapanja braka, samo je pitanje koliko dana plaćenog dopusta može koristiti. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.