Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ovo je najsiromašniji predsjednik na svijetu

Jose Mujica iz Urugvaja čovjek je koji svojim odricanjima može posramiti veliku većinu predsjednika u svijetu!

Ovo je najsiromašniji predsjednik na svijetu

Zbog toga je i zaradio nadimak ‘el presidente mas pobre’ ili najsiromašniji predsjednik. Naime, ovaj nesebičan čovjek daje čak 90% svoje plaće svojim građanima, tako da od 12.500 dolara, koliko iznose njegova mjesečna primanja, sebi zadržava samo 1.250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.

Nedavno je španjolskom dnevniku „El Mundo“ izjavio: „Dobro mi je s toliko novca. Mora biti, jer znam koliko Urugvajaca preživljava s mnogo manje.“

Jose žena, koja radi kao senatorica, također donira dio svojih prihoda.

Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cvijeća. Najvrednije što posjeduju je automobil 'Buba' vrijedan 2.000 dolara.

Od kada je Mujica došao na vlast 2010., njegova zemlja smatra se jednom od najmanje korumpiranih na svijetu! I ne čudi, kada šef države nema račun u banci niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u obiteljskom životu.

Osim što živi vrlo jednostavnim i povučenim životom, Mujica odbija živjeti u predsjedničkoj palači! Umjesto toga, prošle je zime ovu raskošnu građevinu ustupio beskućnicima, kako bi ih spasio od smrzavanja.

Inače, Urugvaj je treća zemlja Južne Amerike po razvijenosti, a ne samo da je uspjela izbjeći svjetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

Izvor i fotografija: Lijevi.ba   

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.