Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvatska poštanska banka pokazala da su zaposlenici glavni nositelji uspjeha

Pročitajte intervju s Ivanom Kovačić, Direktoricom Ureda za upravljanje ljudskim resursom u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Hrvatska poštanska banka pokazala da su zaposlenici glavni nositelji uspjeha

Za početak,  možete li nam dati nekoliko uvodnih informacija o Hrvatskoj poštanskoj banci?

Hrvatska poštanska banka posluje 25 godina i jedina je domaća banka koja uspješno stoji uz bok velikim bankama u inozemnom vlasništvu.

Danas HPB ima 1065 zaposlenika, a poslovnom mrežom regionalnih centara pokriva cijelu Hrvatsku i pruža cjelovitu bankarsku ponudu građanima, poduzetnicima, javnim poduzećima te jedinicama državne i lokalne uprave. Od 2015. godine, nakon reorganizacije i uspješne dokapitalizacije koja je rezultirala i značajnim povećanjem udjela privatnih investitora u vlasničkoj strukturi, HPB bilježi snažan rast tržišnog udjela u gotovo svim segmentima.  Imajući u vidu da većina banaka u Hrvatskoj, uključujući i one najveće,  bilježi padajući trend, ovaj rast ima posebno značenje i dokazuje da je HPB izrasla u suvremenu i tržišno orijentiranu banku.

Rast HPB-a prvenstveno se temelji na dostupnosti i pristupačnosti kao glavnim osloncima poslovne strategije. Strateška suradnja s Hrvatskom poštom kroz otvaranje sve većeg broja Financijskih kutaka u okviru projekta „Banka u pošti“, politika kreditiranja u kunama koja je privukla velik broj novih klijenata, razvoj proizvoda i programa namijenjenih poduzetnicima te uvođenje inovativnih, brzih digitalnih usluga kao što su SuperSmart HPB online tekući račun te online zahtjevi za nenamjenske kredite, rezultirali su preokretom u poslovanju Banke. Tako je HPB u 2015.,  u odnosu na sve prethodne godine poslovanja, postigla rekordnu dobit, koju je tijekom 2016. značajno premašila.

Kako HPB svoju budućnost gradi vlastitim snagama, bez podrške koju konkurencija ima od svojih matičnih banaka u Europi, naš  uspjeh temeljimo na viziji, predanosti, inovativnosti, stručnim znanjima te motivaciji, kako menadžmenta, tako i svih zaposlenika Banke.

U proteklom periodu intenzivno ste razvijali procese upravljanja ljudskim resursima u Banci. Koji su bili ključni HR projekti za HPB u proteklom razdoblju?

Ostvarenje ambicioznih poslovnih planova prvenstveno je zahtijevalo reorganizaciju i osvježenje zaposleničke strukture na svim razinama i u svim poslovnim područjima.

Također, na temelju rezultata istraživanja zadovoljstva naših zaposlenika, fokusirali smo se na razvoj sustava upravljanja učinkom te strukturiranja programa edukacije i razvoja zaposlenika.

Razvili smo model koji uključuje planiranje, mjerenje i ocjenjivanje organizacijske uspješnosti i individualnog učinka te nagrađivanje zaposlenika temeljem ocjene učinka. Uvođenje sustava upravljanja učinkom zahtijevao je značajan rad na jačanju rukovoditeljskih vještina kroz radionice koje su prošli svi menadžeri i voditelji u Banci.   Proveli smo i niz radionica gdje smo zajedno s našim zaposlenicima radili na ključnim kompetencijama koje proizlaze iz korporativnih vrijednosti Banke. U sklopu procesa upravljanja poslovnim znanjima i vještinama razvijeni su edukacijski programi temeljeni na potrebama poslovanja. Uz intenziviranje vanjskih edukacija, posebno su oživjele interne edukacije i razmjena znanja unutar Banke.

U projekt Poslodavac Partner ušli ste polovicom 2015. godine kako biste objektivno izmjerili inicijalno stanje razvijenosti vaših procesa upravljanja zaposlenicima. Nakon nešto više od godine dana intenzivnog rada i razvoja procesa, dosegli ste visoke standarde kvalitete potrebne za stjecanje ovog Certifikata. Opišite vaše iskustvo kroz ovaj period intenzivnog razvoja!

Sustavan pristup unaprjeđenju upravljanja zaposlenicima osnažio se neposredno prije početka procesa certifikacije. Znali smo da nas čeka velik posao jer je ambicioznost poslovnih ciljeva Banke zahtijevala značajno unaprjeđenje naših HR praksi, a zapisnik o inicijalnom stanju razvijenosti naših HR procesa dao nam je vrijedne smjernice u kojim segmentima trebamo uložiti najviše energije.

Istovremeno s procesom certifikacije, Banka je bila i još uvijek jest u vrlo dinamičnom poslovnom razdoblju tako da je uz intenzivan razvoj procesa naš tim imao i pojačane zahtjeve u pružanju redovne HR podrške poslovnim područjima. Predanošću i motiviranošću svih članova tima, posebice bezrezervnom spremnošću na timski rad, implementirani su značajni HR procesi i dostignuti visoki standardi kvalitete potrebni za stjecanje Certifikata Poslodavac Partner.

U čemu vam je metodologija Poslodavac Partner pomogla?

Sam proces certifikacije bio je u svakom trenutku dobro mjerilo našeg napredovanja. Uz to, preporuke certifikacijskog tima bile su, a i bit će nam u budućnosti, dragocjena vodilja u svakom segmentu HR praksi.

Preporuke certifikacijskog tima imaju veliku vrijednost za nas jer smo svjesni da proizlaze iz najboljih HR praksi. Pri tome bih posebno istaknula preporuke vezane uz strateško planiranje u upravljanju ljudskim resursima, usklađenost procjene radne uspješnosti sa strategijom i razvojem, preporuke vezane uz sustav napredovanja zaposlenika te promicanje kulture razvoja kompetencija.

Što za vašu banku znači primitak Certifikata Poslodavac Partner?

Certifikat Poslodavac Partner je prvenstveno potvrda da smo na pravom putu. Napredak uočen od strane certifikatora dodatno nas je motivirao da nastavimo razvijati dobre prakse, dodatno unaprijedimo naše interne procese te povećamo percepciju Hrvatske poštanske banke kao kompanije koja njeguje partnerski odnos poslodavca i zaposlenika.

Certifikacija je znak opredjeljenja Banke kao poslodavca koji je spreman kontinuirano unaprjeđivati procese upravljanja zaposlenicima i graditi poželjno radno okruženje. Osim što je vrijednost u poboljšanju poslovnih procesa, vjerujemo da ovaj Certifikat značajno doprinosi privlačenju kvalitetnih vanjskih kandidata, ali i dodatnom motiviranju naših sadašnjih zaposlenika.

Što kao poslodavac nudite svojim zaposlenicima?

Banka njeguje kulturu dvosmjerne komunikacije između menadžmenta i zaposlenika, potiče predanost kvaliteti odnosa te suradnji i komunikaciji unutar Banke. Svojim zaposlenicima nudimo izvrsne radne uvjete. Mogućnost nagrađivanja koje se temelji na ostvarenju ciljeva Banke, organizacijskih jedinica i individualnom radnom učinku ima svaki zaposlenik Banke.

Od dodatnih pogodnosti, svi zaposlenici imaju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje koje uključuje sistematske i dodatne specijalističke preglede, isplate naknade za rođenje djeteta te periodičke pomoći kod dugotrajnog bolovanja. Redovne su i isplate božićnica i regresa. Banka isplaćuje i izvanredne pomoći u slučaju smrti zaposlenika te sudjeluje u stipendiranju djece preminulih zaposlenika. Zaposlenicima nudimo i niz razvojnih programa, stručnih seminara te treninga općih poslovnih i interpersonalnih vještina koji se održavaju kroz vanjske ili interne edukacije.

Kakvi su vam planovi za naredni period?

U području motivacije i nagrađivanja zaposlenika očekuje nas nastavak rada na strukturiranju sustava napredovanja koji će se povezati s procesom ocjenjivanja radnog učinka. Cilj nam je da se uz ocjenu radnog učinka izrađuju individualni godišnji planovi za razvoj te da zaposlenici s iznadprosječnim učinkom imaju transparentan uvid u mogućnost vertikalnog i horizontalnog napredovanja i razvoja karijere. Prije toga očekuje nas nadopuna modela kompetencija matricom funkcionalnih, odnosno tehničkih kompetencija.

U narednom razdoblju očekuju nas i daljnje aktivnosti na razvoju rukovoditeljskih kompetencija čiji je cilj kroz strukturirani program vanjskih i internih edukacijskih programa unaprijediti vještine menadžera svih razina neophodne za kvalitetno upravljanje zaposlenicima.

Također, unutar Ureda za upravljanje ljudskim resursom nastavljamo aktivno raditi na unaprjeđenju internih poslovnih procesa i HR aplikativne podrške.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.