Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Imaju gomilu radnih mjesta i očajnički traže radnike

Danska, jedna od europskih država čija se ekonomija najbrže oporavila od krize, nalazi se u velikim problemima. Tamošnje se tvrtke muče s popunjavanjem radnih mjesta, piše New York Times.

Imaju gomilu radnih mjesta i očajnički traže radnike

Danska je jedna od svega nekoliko država Europe u kojoj su gotovo svi radno sposobni stanovnici zaposleni. Međutim, Danci ne slave, jer više od trećine tvrtki u ne može pronaći zaposlenike za prazna radna mjesta kojih je mnogo, piše Jutarnji list

Danske tvrtke traže inženjere, mehaničare, električare, stolare, specijaliste za informacijske tehnologije i programere. Plaće kojima bi privukle nove ljude sve više rastu. Tvrtke koje ne mogu pronaći djelatnike smanjuju proizvodnju, odbijaju poslove te odgađaju planove za širenje.

U Danskoj je sada stopa nezaposlenosti na 4,3 posto. Kada bi bila još manja, gotovo sigurno bi nastupila inflacija. S druge strane, zemlja bilježi skroman rast: prošle godine danska ekonomija je narasla za 1,2 posto i to unatoč grabežu za novi radnim mjestima. Međutim, potražnja za radnicima u nekim sektorima je toliko velika da se ekonomisti brinu da bi danski oporavak mogao stati.

Vlada je na izazove u kojima se trenutno nalazi država odgovorila dopuštanjem starijim osobama da dulje rade te poticanjem EU državljana na dolazak u Dansku. Neki poslodavci su se okrenuli izbjeglicama za popunjavanje radnih mjesta, međutim većina ljudi koja dolazi u Dansku nije obučena za rad na tim zahtjevnim radnim mjestima. 

Plaće u Danskoj većinom se reguliraju pregovorima između sindikata, vlade i udruga poslodavaca, međutim tvrtke koje posluju u sektoru tehnologije i industrije morale su povećati plaće kako bi privukle nove radnike te se očekuje da će plaće u tim sektorima nastaviti rasti.

Tu je i problem onih koji ne žele raditi. Otprilike 92 tisuće Danaca živi od naknade za nezaposlene, a tvrtke tvrde da bi mnogi od njih mogli raditi - kada bi htjeli.

Danska vlada posebnim mjerama želi potaknuti one koji su u prijevremenoj mirovini, studente i koji primaju invalidsku mirovinu da rade. Tvrtke sve intenzivnije lobiraju kod zakonodavaca da pojačaju podučavanje tehnologije i praktičnih sposobnosti kako bi mladi Danci odmah po završetku obrazovanja bili spremni raditi u visokotehnološkom sektoru.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.