Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene u većoj mjeri ustraju u novogodišnjim odlukama

Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za 'novi početak'. Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu li im se ostvarile želje u prošloj godini, istražio je MojPosao na 180 ispitanika.

Žene u većoj mjeri ustraju u novogodišnjim odlukama

Većina ispitanika radi popis novogodišnjih odluka

Nešto manje od polovice ispitanika planiralo je donijeti novogodišnju odluku za 2018. godinu (48%). To je više od prošle godine, kada je novogodišnju odluku donijelo 37% ispitanika. Malo manje od četvrtine ispitanika ne planira donijeti novogodišnju odluku (29%), a 24% ispitanika još je neodlučno.

Novogodišnje odluke u nešto malo većoj mjeri donose muškarci (52%) nego žene (46%).

Novogodišnjim odlukama najskloniji su mlađi ispitanici; 61% ispitanika do 25 godina planiralo je donijeti novogodišnju odluku, dok je isto planiralo napraviti 56% ispitanika u dobi od 26 do 30 godina. Novogodišnjim odlukama najmanje su skloni ispitanici stariji od  41 godinu; njih 35% planiralo je donijeti novogodišnju odluku.

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 69% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici su u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (67%) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (37%). Na trećem mjestu je odluka o povećanju zarade (25%) iza koje dolazi uspostava ravnoteže poslovnog i privatnog života (12%).

Neke od novogodišnjih odluka za ovu godinu su:

  •  „Da u novoj godini dobijem priliku završiti tečaj i da se usavršim u sadašnjem zanimanju jer do sada nisam to nikada radila.“
  • „Spoznati sebe i svoje kvalitete, ohrabriti samu sebe na rizične poteze, pritom bez prevelikog straha.“
  • „Da ne donosim novogodišnje odluke jer njihovo neispunjavanje čini da se osjećam loše.“

Od ispitanika koji su donijeli novogodišnju odluku, njih 61% smatra kako takve odluke povećavaju motivaciju za realizaciju, dok 82% ispitanika koji takvu odluku nisu donijeli smatraju kako donošenje odluka nema veze s motivacijom za realizaciju.

Četvrtina ispitanika odustaje od realizacije

Nešto više od trećine ispitanika prošle je godine donijela novogodišnju odluku (37%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, njih nešto više od polovice (56%) izjavilo je kako je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu za privatni život donijelo je 44% ispitanika.

Novogodišnja odluka vezana za posao najčešće se odnosila na pronalazak (boljeg) posla (73%), trećina (33%) ispitanika je odlučila više zaraditi, dok se 18% ispitanika odlučilo dodatno usavršavati i educirati.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, 52% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 23% još nije ispunilo odluku, ali rade na tome. Četvrtina (25%) ispitanika odustalo je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2017. godinu.

Iako u manjoj mjeri donose novogodišnje odluke, žene u većoj mjeri ispunjavaju svoje novogodišnje odluke (54%) nego muškarci (46%).

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, najviše ispitanika (38%) to nije učinilo jer im novogodišnja odluka i nije bila toliko važna da ju ostvare. Na zapreke koje su ih zadesile po putu nije računalo 30% ispitanika. Manji dio ispitanika, njih 12%, priznaje kako nisu ostvarili novogodišnju odluku jer nisu dobro planirali njenu provedbu, isto koliko je i onih ispitanika (12%) koji odluku nisu ostvarili jer nisu imali podršku okoline.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.