Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kandidati se najviše zapošljavaju prijavom na oglas, ali i putem preporuka

Kandidati do poslova dolaze na različite načine, a koji je najčešći, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1700 ispitanika.

Kandidati se najviše zapošljavaju prijavom na oglas, ali i putem preporuka

Najviše ispitanika (50%) posao je dobilo putem prijave na natječaj, a najviše, kako ističu, putem prijava na oglase objavljene na MojPosao portalu.

„Bivši radnik dao je momentalni otkaz zbog neslaganja s nadređenim i hitno su tražili nekog za popunu upražnjenog radnog mjesta. U petak sam došao na razgovor, u ponedjeljak počeo raditi“, kaže jedan ispitanik.

„Bila sam kvalificirana za taj posao, prije toga sam bila sobarica. Inače sam recepcioner“, opisuje svoje iskustvo jedna ispitanica.

Posao putem preporuke dobilo je 37% ispitanika.

„Bitan je netwoorking, a ne klasične 'veze'“, smatra jedan ispitanik, drugi dodaje da ga je o poslu obavijestio prijatelj, dok je jednom ispitaniku u dobivanju novog posla pomogla preporuka kolege.

Putem slanja otvorene molbe posao je dobilo 13% ispitanika.

„Sasvim slučajno. Otišla sam posjetiti roditelje u njihov ured te im je došla jedna stranka. Ispričala je kako ne može više raditi sama te da joj treba dodatni radnik, a ja sam izjavila da sam radila u tom sektoru i imam iskustva. Ona mi je odgovorila da dođem sutradan na razgovor. Nakon toga odradila sam par dana probno i primila me u radni odnos“, kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik ističe kako mu se poslodavac sam obratio: „Nagovarao me godinu dana da prijeđem k njemu raditi.“ 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.