Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Da nam novac nije potreban, bili bismo umjetnici, poljoprivrednici i volonteri

Čime bismo se bavili kada nam novac ne bi bio potreban? Jednostavno pitanje otkrilo je zanimljive odgovore u anketi koju je MojPosao proveo na više od 800 ispitanika.

Da nam novac nije potreban, bili bismo  umjetnici, poljoprivrednici i volonteri

Kada im novac ne bi bio potreban, većina ispitanika (43%) bavila bi se nekim drugim poslom ili zanimanjem, 38% ispitanika uopće ne bi radili, a 19% ispitanika bavili bi se poslom koji rade i sada.

Da novac nije potreban, bili bismo umjetnici, poljoprivrednici, volonteri..

Među 43% ispitanika koji bi se rado bavili nekim drugim poslom ili zanimanjem, izbor je u najvećoj mjeri pao na umjetnička zanimanja, bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, volontiranje i humanitarni rad.

Kada im novac ne bi bio potreban, ispitanicima bi bili privlačni i poslovi iz područja ekonomije (istraživanje tržišta, trgovanje dionicama, unutarnja i vanjska trgovina), turizma (ugostiteljstvo i hotelijerstvo), izrade rukotvorina (nakit, ukrasni predmeti, šivanje odjeće te izrada i restauracija namještaja), obrazovanja (profesor ili odgajatelj u vrtiću) te sporta (jahanje, joga, ronjenje, biciklizam, jedrenje, fitness trener). 

U nešto manjoj mjeri na ovom su se popisu našli i poslovi iz područja znanosti pa bi ispitanici tako voljeli 'istraživati svemir' i 'proučavati prirodu', a ima i onih koji bi se rado bavili dizajnom interijera, kulinarstvom, slastičarstvom, putovanjem u svrhu pisanja putopisa ili snimanja dokumentaraca te brigom o ljepoti.

Zanimljivo je da se tek pri dnu ovog popisa nalaze poslovi iz deficitarnih kategorija zanimanja kao što su IT, zdravstvo i farmacija, a pri dnu popisa smjestili su se i poslovi iz područja ekologije, proizvodnje, veterina i pravosuđe.

Na ovom zanimljivom popisu našli su se i poslovi kao što su: svjetioničar, kopač zlata, misionar, arheolog, a ima i onih koji bi rado bili coachevi, knjižničari, blogeri te kreirali sadržaj za You Tube.

I. skupina zanimanja: Umjetnost, poljoprivreda, volontiranje 

Da im novac nije potreban, većina ispitanika bavila bi se umjetnošću, ponajviše slikarstvom i pisanjem. Odmah iza toga slijede fotografija i bavljenje glazbom, dok bi se u najmanjoj mjeri ispitanici odlučili na ples, pjevanje, glumu ili kiparstvo.

 

Visoko drugo mjesto zauzeli su poljoprivreda i stočarstvo, pri čemu se najveći broj ispitanika odlučio za poljoprivredu, vrtlarstvo i voćarstvo. Ovi ispitanici rado bi se bavili i uzgojem životinja (npr. ovčarstvom), cvjećarstvom te uzgojem bilja i izradom biljnih pripravaka.

Na trećem mjestu našli su se volontiranje i humanitarni rad pa bi tako ispitanici rado pružali pomoć starijima, djeci, ali i životinjama.

Svega 19 posto ispitanika odabralo bi raditi posao koji rade i sada

Da im novac nije potreban, 38% ispitanika uopće ne bi radili. Ovi ispitanici vrijeme bi, navode, iskoristili za putovanje svijetom te  'uživanje u životu'.

„Bora Bora, sunce, ležaljka, havajska košulja, šareni martini sa slamkom“, opisuje jedan od ispitanika svoj idealan scenarij, dok jedan od ispitanika kaže: „Uživao bih u malim stvarima s obitelji.“

Neki bi vrijeme posvetili vođenju zdravog života: prehrani i tjelovježbi, a jedna ispitanica kaže kako bi 'uživala i proučavala život'.

Sve i da im novac nije potreban, 19% ispitanika bavili bi se poslom koji rade i sada. Ispitanici koji su odabrali ovaj odgovor bave se poljoprivredom, ugostiteljstvom i turizmom, prodajom i financijama, a našli su se među njima i pilot, wellness terapeut, automatičar i knjigovođa.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.