Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Povećanje neoporezivog djela za nagrade podiglo očekivanja ispitanika o visini božićnice

Skoro četvrtina ispitanika (23%) očekuje povećanje božićnice radi vladinog povećanja neoporezivog dijela za nagrade s 2.500 kuna na 7.500 kuna.

Povećanje neoporezivog djela za nagrade podiglo očekivanja ispitanika o visini božićnice

Vlada je ove godine povećala neoporezivi dio za nagrade, a uredba je stupila na snagu početkom mjeseca, tik prije isplata božićnica. Koliko građana očekuje 'blagdansku' nagradu i očekuju li ju u većoj mjeri nego prijašnjih godina, istražio je MojPosao na više od 600 ispitanika.

Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 1.515 kune

Ove godine božićnicu očekuje 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i prošle prošle godine kada je božićnicu očekivalo 70% ispitanika. Ispitanici koji ne očekuju 'blagdansku' nagradu kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (71%) i loše poslovne rezultate (24%).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (64%) i to u prosječnom iznosu od 1.515 kune što je za 35% više od iznosa božićnice koju su u prosjeku dobili prošle godine (1.120 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 15% ispitanih, dok ih se 10% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih tvrtki (87%) i institucija (75%), a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (73%). Božićnici se nada 79% ispitanika zaposlenih u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu.

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (79%) i srednjih (74%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, zaposlenici malih tvrtki (72%). 

Prošle godine nas je razveselila božićnica u iznosu od 1.120 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 68% ispitanika. 

Prošle godine božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (79%) i to u prosjeku 1.120 kuna, što je gotovo jednako kao i 2016. godine kada je prosječna božićnica iznosila 1.154 kunu. Bon za kupovinu primilo je 32% zaposlenih, a 11% ih je dobilo poklon paket.

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Ove godine 52% ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, jednako kao i prošle godine. I dalje visokih 48% ispitanika smatra kako je božićnica pravo radnika i zamjeraju poslodavcu ukoliko ju ne isplati.

Da je božićnica 'pravo radnika' najviše smatraju zaposlenici institucija (66%), a tog su mišljenja najmanje zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (46%). 

Ispitanici zaposleni u malim tvrtkama u najmanjoj mjeri smatraju kako je božićnica 'pravo' radnika (41%), dok isto smatra 59% ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama.

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada koju bi odabralo 84% ispitanika. Za 9% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 5% ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 2% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.398 kuna, što je 30% više nego prošle godine i 36% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine (1.515 kune).

Gotovo polovica ispitanika (45%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 19% obavilo kupnju božićnih darova. Čak 12% ispitanika bi božićnicom zatvorili dugovanja, a 18% ispitanika bi sebi nešto priuštili.

Vlada svojom mjerom podigla očekivanja

Skoro četvrtina ispitanika (23%) očekuje povećanje božićnice radi vladinog povećanja neoporezivog dijela za nagrade s 2.500 kuna na 7.500 kuna. Više od polovice ispitanika (58%) smatra da ova mjera neće utjecati na iznos božićnice, dok 13% ispitanika vjeruje kako neće biti povećanja ove godine, već iduće.  Da neće dobiti veću božićnicu, ali moguće neku drugu nagradu smatra 4% ispitanika, dok je njih 2% već dobilo ili zna da će dobiti veći iznos.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.