Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Osim plaće, na veći angažman na poslu potiču nas i dobri odnosi s kolegama te pohvale nadređenih

Provođenjem ankete o angažiranosti na poslu, u kojoj je sudjelovalo 2700 ispitanika, portal MojPosao je istražio koji to faktori utječu na našu motivaciju i produktivnost u radnom okruženju.

Osim plaće, na veći angažman na poslu potiču nas i dobri odnosi s kolegama te pohvale nadređenih

Jeste li se ikad zapitali što nas to potiče na veći angažman u našoj radnoj okolini? Doista, koji su to faktori motivacije koji snažno utječu na našu produktivnost i zadovoljstvo poslom koji obavljamo? Provođenjem ankete sa samo jednim pitanjem ''Što vas najviše pokreće na veći angažman i zadovoljstvo na poslu?'', na koje je odgovore ponudilo više od 2700 ispitanika, portal MojPosao je istražio stav naših sugrađana o navedenoj temi.

''Ne živi se od tapšanja po ramenu''

Očekivano, na prvom mjestu liste faktora koji potiču veći angažman na poslu, ispitanici su naveli plaću i bonuse (68%). Kako bismo dodatno istražili razloge zbog kojih su se odlučili za određeni odgovor, sudionicima istraživanja smo ponudili mogućnost komentiranja, odnosno pojašnjenja njihovih stavova. Iz mnoštva interesantnih, pronicljivih pa i duhovitih komentara, izdvajamo one, po našem sudu, najzanimljivije:

''Minimalna plaća treba iznositi 7000 kuna. Običnom radniku je Hrvatska postala skupa.''
''Ne živi se od tapšanja po ramenu.''
''Radi čega drugog bih ostavljala svoj dom i obitelj?''
''Koliko para, Tolkien i muzike.''

''Dobri odnosi bude inspiraciju''

Na drugom mjestu popisa razloga koji nas mogu potaknuti na kvalitetniji pristup radu, nalaze se međusobni odnosi i timski rad (13%). Odlična suradnja s kolegama stvara ugodnu klimu koja utječe na to da svaki posao ide lako, smatraju ispitanici i ističu:

''U zdravoj atmosferi, svi smo produktivniji.''
''Dobri odnosi na poslu bude inspiraciju.''
''Ako nema kolegijalnosti i uvažavanja, nikakvi novci nisu važni.''

Ne želimo se osjećati kao broj 

Kako bismo svakodnevno predano radili za našeg poslodavca, zauzvrat od njega, kada je to zasluženo i opravdano, očekujemo priznanje za dobar rad. Potvrđuje to i 9% ispitanika koji su kao glavni faktor većeg angažmana na poslu naveli priznanje i pohvale nadređenih. Svoj stav su pojasnili sljedećim riječima:

''To je dokaz da te netko cijeni.''
''Umjesto novčane stimulacije, često je dovoljna i pohvala.''
''Pohvala ti daje do znanja da nisi samo broj u nizu.''

Želja za novim znanjem

I dok dio nas spremno prihvaća rutinu i zaduženja koja obavljamo ''zatvorenih očiju'', drugi uživaju u poslu koji ih tjera na dodatni angažman. I baš to, izazovnost radnih zadataka, otprilike 8% sudionika istraživanja navodi kao najvažniji preduvjet većeg angažmana na poslu. Između ostalog, to mišljenje dijele jer:

''Volim učiti, istraživati, kreirati.''
''To je natjecanje sa samim sobom.'' 
''Takav sam karakter.''

Pored navedenih, u anketi ponuđenih odgovora, ispitanici su kao faktore većeg angažmana i zadovoljstva, navodili i poštenje i pravednost, mogućnost napredovanja, fleksibilno radno vrijeme te mogućnost rada od kuće.

 

 

 

*Sudjelovalo je 2700 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.