Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Čak i za vrijeme godišnjeg odmora, telefonski poziv šefa ne odbijamo

Prema općeprihvaćenoj definiciji, godišnji odmor predstavlja razdoblje u godini tijekom kojeg osoba prestaje sa svojim redovnim poslovnim aktivnostima kako bi se odmorila i napunila energijom. No, je li to doista tako?

Čak i za vrijeme godišnjeg odmora, telefonski poziv šefa ne odbijamo

Rezultati istraživanja o navikama građana za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, koje je u kolovozu proveo MojPosao, otkrivaju kako čak 79% naših sugrađana za vrijeme odmora povremeno razmišlja o poslu. Naš mir i potpuni odmak od poslovnih obaveza uglavnom narušavaju briga oko toga jesmo li uoči odlaska napravili sve što smo trebali, bojazan mijenja li nas naša zamjena na pravi način te nenadani pozivi kolega. Ili nadređenih osoba. 

Uz pomoć više od 3200 ispitanika koji su ponudili odgovore na naše anketno pitanje ''Na godišnjem ste odmoru, odjednom zazvoni mobitel, zove vas šef. Vi ćete…?’’, doznali smo na koji način naši sugrađani reagiraju suočeni s neplaniranim pozivom nadređene osobe.

''Da nije hitno, sigurno me ne bi zvao''

Dvije trećine ispitanika (66%) poziv šefa nikad ne odbija, neovisno o tome nalaze li se u tom trenutku na godišnjem odmoru, a najčešće spominjani razlog prihvaćanja svakog poziva jest onaj da ih šef ''nikada ne zove dok su na godišnjem odmoru, osim ako nije riječ o hitnoći'', stoga im odgovaranje na poziv u takvoj, iznimnoj situaciji ne predstavlja nikakav problem.

Dio ispitanika smatra da je javljanje na svaki poziv – bez obzira tko zove - stvar pristojnosti, dok je dio ljudi uvjeren kako bi ignoriranjem zvonjave donekle ugrozili svoj položaj u tvrtki.

Zbog takvih stvari poslodavci ostaju bez radnika

Vođeni mišlju da je godišnji odmor vrijeme u kojem ''nema mjesta poslu'', otprilike svaki deseti radnik u Hrvatskoj (13%) bi odbio poziv nadređene osobe. Oni snalažljiviji među nama (21% ispitanika) uoči odlaska na odmor službeni mobitel 'zaborave' kod kuće, ili pak za vrijeme odmora koriste neki drugi, šefu nepoznati broj mobitela pa se niti u najboljoj namjeri ne mogu javiti na možebitne pozive s posla.

Također, u svojim komentarima ispitanici ističu kako se u uznemiravanju pozivima i nemogućnosti potpunog prepuštanja čarima godišnjeg odmora krije dio razloga zbog kojih poslodavci ne uspijevaju zadržati zaposlenike te svim šefovima poručuju – poštujte pravo na odmor svojih radnika.

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.