Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Svaka peta osoba ne zna koliko točno zarađuje njihova 'bolja polovica'

Razlika u visini primanja potencijalni je izvor nesuglasica ili čak ljubomore kod životnih partnera.

Svaka peta osoba ne zna koliko točno zarađuje njihova 'bolja polovica'

Znaju li partneri međusobno iznose primanja, kako reagiraju kada su ti iznosi veći od njihovih i kako dijele troškove zajedničkog života, doznali smo preko servisa MojaPlaca.hr, u istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1200 ispitanika.

Polovica ispitanika (55%) zna točan iznos primanja svog partnera, dok ih 27% otprilike zna koliko zarađuje partner odnosno partnerica. Gotovo petina ispitanika (18%) ne zna koliko iznose primanja partnera/ice, a muškarci i žene podjednako su neupućeni u zaradu svojih 'boljih polovica'.

Oni s višim mjesečnim neto primanjima, u većoj mjeri znaju koliko im partner/ica zarađuje. Svega 11% onih koji zarađuju preko 10.000 kuna mjesečno ne zna koliko zarađuje partner/ica, dok je takvih čak 23% s primanjima do 5.500 kuna mjesečno.

Očekivano, stariji ispitanici bolje su upoznati s plaćom partnera/ice, njih svega 9% ne zna iznos plaće, dok je takvih 18% mlađih od 25 godina.

Većina ispitanika nema problem sa većom zaradom partnera

Otprilike petina muškaraca (21%) i svega 16% žena živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni. Polovica muškaraca (50%) živi s partnericom koja ima manja primanja, ali i visokih 29% ima partnericu koja ima primanja viša od njihove. 

S druge strane, svega 17% žena izjavilo je kako su one te s višim primanjima, dok ih dvije trećine (67%) ima partnera/icu s višim primanjima.

Žene koje imaju partnera s višim primanjima ističu kako on u prosjeku ima 3.248 kuna veća primanja, s druge strane, muškarci koji imaju žene s većim primanjima napominju da njihove partnerice svaki zarađuju 2.318 kuna više od njih. 

Većini ispitanika (87%) ne smeta odnosno ne bi smetalo da partner/ica zarađuje više od njih. Za 5% ispitanika takva situacija nije problematična ako je riječ o privremenoj situaciji, dok 3% priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice. 

Od ispitanika kojima veća zarada partnera/ice predstavlja 'problem', većina kamen spoticanja vidi u tome što im partner/ica ima nižu stručnu spremu od njih pa je i za očekivati da imaju manju, a ne veću plaću. 

„Zato što muškarac mora imat veću plaću.“ i „Mišljenja sam da muškarac treba financijski više donositi u kuću.“, samo su neki od komentara ispitanika.

Na pitanje tko bi trebao zarađivati više u vezi/braku, većina ispitanika (83%) odgovara da je svejedno, dok ih 12% smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati. Za 5% ispitanika je prirodnije da muškarac zarađuje više, dok je broj onih koji smatraju da je prirodnije da žena zarađuje više zanemariv.

Podjednak broj muškaraca (84%) i žena (81%) smatra da je svejedno tko u vezi/braku zarađuje više. Da bi trebali zarađivati podjednako smatra 13% žena i 10% muškaraca.

Za veće financijske investicije ipak su zaduženi muškarci

Kada je u pitanju kućni budžet, većina ispitanika (63%) ima zajedničku blagajnu, dok ih 22% dijeli troškove razmjerno primanjima. Pola-pola troškove dijeli 14% ispitanika. 


 
Zajednička blagajna u najmanjoj je mjeri prisutna kod najmlađih ispitanika, njih manje od polovice ima zajedničku blagajnu, dok je takvih starijih od 46 godina dvije trećine.

Prema rezultatima istraživanja, 38% muškaraca izjavljuje kako su oni u kućanstvu zaduženi za veće financijske investicije poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja. S druge strane, 14% žena izjavljuje kako su one to koje su zadužene za veće financijske investicije.

Trećini žena (36%) bi smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 17% muškaraca. Polovica muškaraca (50%) izjavilo je kako im ne bi smetalo da partnerica odluči ostati doma, brinuti se za obitelj, dok je isto izjavilo 28% žena. Ipak, velik je broj neodlučnih i muškaraca (33%) i žena (37%).

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.