Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Gotovo polovica zaposlenih ne strahuje od zaraze na radnom mjestu

Očekivano, najzabrinutiji su radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s ljudima.

Gotovo polovica zaposlenih ne strahuje od zaraze na radnom mjestu

Uslijed trenutne situacije u svijetu, iz dana u dan raste broj tvrtki koje s ciljem zaštite zdravlja radnika, svojim zaposlenicima omogućuju rad od kuće.

Međutim, za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima.

Uz pomoć više od 1100 ispitanika koji su ponudili odgovore na naše anketno pitanje „Bojite li se zaraze koronavirusom na poslu?’’, MojPosao je istražio u kojoj mjeri su radnici u Hrvatskoj zabrinuti zbog mogućnosti širenja koronoavirusa u radnom okruženju.

''Stalno sam u kontaktu s ljudima“

Otprilike svaki četvrti radnik (24%) strahuje od zaraze koronavirusom na poslu, dok 27% građana ističe kako se i inače pribojavaju oboljenja, neovisno o okolini u kojoj se nalaze. 

Posebno su zabrinuti radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem osoba, poput prodavača, dostavljača ili frizera. Pored činjenice da njihovo radno okruženje karakterizira velika fluktuacija ljudi, svoju zabrinutost pojašnjavaju riječima kako se o „virusu i dalje premalo toga zna“ zbog čega poslodavcima poručuju da vode „više računa o preventivnim i zaštitnim mjerama borbe protiv koronavirusa“.

„Što imam od straha?“

S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze u radnom okruženju.

Oni oprezniji ističu kako se pridržavaju svih uputa o zaštiti zdravlja iako ne vide smisao u zamaranju razmišljanjem o bolesti, drugi pak smatraju daje riječ o „običnoj gripi“ i „medijima napuhanoj panici“, a treći se pitaju „što zapravo imaju od straha“ i trezveno zaključuju kako će, ako se zaraze, „otići na bolovanje i jednostavno preboljeti virus“.

Također, u istraživanju je sudjelovalo i 7% trenutno nezaposlenih građana koji smatraju da će epidemija koronavirusa  negativno utjecati na tržište rada i bitno otežati pronalazak posla u bližoj budućnosti.

O anketi ''Zaraza koronavirusom na poslu'':
Sudjelovalo je 1160 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. S obzirom na to da se situacija oko koronavirusa ubrzano mijenja, vrijedi istaknuti kako bi dio ispitanika sada možda i promijenio svoj originalni odgovor. 

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.