Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

'Samo oni brzi i fleksibilni iz ove situacije mogu izaći još snažniji'

Kako su se aktualnoj krizi prilagodile uspješne tvrtke iz regije?

'Samo oni brzi i fleksibilni iz ove situacije mogu izaći još snažniji'

Održali smo prvi po redu regionalni webinar na kojem smo kroz otvoreni razgovor sa predstavnicima uspješnih tvrtki iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske došli do odgovora kako se aktualna kriza odrazila na gospodarske prilike u regiji te kakve su različite pristupe upravljanja ljudskim potencijalima primijenili u ovim izvanrednim okolnostima.  

Stanje u svojoj zemlji i HR prakse ovaj put su podijelili Mirjana Vidaković (Perutnina Ptuj d.d, Slovenija), Ivana Dojčinovska Stojanović (NLB Banka AD Skopje, Sjeverna Makedonija), Zlatan Deljkić (ASA Osiguranje, BIH) i Ana Josipović (METRO C&C Hrvatska).

„Poslujemo u četiri zemlje s više od 3.800 zaposlenih i glavni fokus nam je bio neometano poslovanje te smo tako uspjeli održati sve operacije bez pozitivnih slučajeva“, istaknula je Mirjana Vidaković iz Perutnine Ptuj i naglasila kako su im najveći izazov bili sezonski radnici iz Srbije te BIH, o kojima ovisi dosta tvrtkinih proizvodnih operacija.

„Nama je potražnja tijekom pandemije naglo porasla, no nismo mogli doći do sezonskih radnika pa smo se snalazili s lokalnim radnicima, a proces regrutacije je također bio jedan novi izazov.“

Po pitanju državnih mjera i stanja na tržištu, Slovenija je brzo reagirala i među prvima uvela tzv. 'korona zakon' kojim svi koji rade u doba pandemije primaju dodatnih 200 eura neto mjesečno, dok je sama tvrtka Perutnina Ptuj uvela dodatni bonus za svoje radnike. 

Iako im je s jedne strane potražnja za proizvodima porasla, s druge strane im je stao izvoz koji im čini čak 50% prometa pa se nadaju skorašnjem otvaranju granica, rekla nam je Vidaković. 

„Sjeverna Makedonija je također vrlo rano prepoznala kriznu situaciju i već 11. ožujka proglasila uredbu kojom je svim roditeljima djece do 10 godina, samohranim roditeljima i rizičnim skupinama omogućila plaćeni odmor kod kuće“, istaknula je Ivana Dojčinovska Stojanović iz NLB Banke koja broji nešto više od 900 zaposlenika.

Izazovi su prostor za napredak i dobra djela

Da se svaki problem može promatrati i kao izazov, potvrdio je Zlatan Deljkić iz ASA Osiguranja (BIH): 

Ozbiljni smo shvatili krizu, prilagodili posao i usmjerili se na novi pristup klijentima te smo tako kreirali tri nove usluge od kojih je jedna posve nova na našem tržištu regije. U pitanju je osiguranje od bolesti COVID-19 virusom. U travnju bilježimo 5% rast iznad našeg plana što je izazvalo veliko oduševljenje u kompaniji.“ 

Deljkić ujedno dodaje da samo brzi i fleksibilni mogu izaći još jači iz ovoga, a budući da nitko nema odgovor na pitanje koliko će još ovo stanje trajati, bolje je odmah krenuti sa promjenama. 

Metro Cash&Carry trenutno ima malo više od tisuću zaposlenih, a kao i većini maloprodaje sezonski radnici su bitan dio poslovanja. 

„Odradili smo odličnu pripremu za sezonsko zapošljavanje, no pandemija nam je promijenila planove. Čim se saznalo za prvi slučaj zaraze, u veljači, aktivirali smo internacionalni krizni stožer“, ispričala nam je Ana Josipović iz METRO C&C Hrvatska.

 Po pitanju upravljanja ljudskim resursima, fokusirali su se na osjećaj sigurnosti zaposlenika, a kako su zaštitne maske bile teško nabavljive, sklopili su suradnju sa neprofitnom organizacijom Humana Nova i Kamenskim te tako svojim zaposlenicima na vrijeme dostavili potrebnu opremu, ali i učinili dobro djelo u ovim nesigurnim vremenima. 

Nakon što smo ustanovili stanje u tvrtkama i na samom tržištu, panelisti su zaključili da su HR odjeli odigrali značajnu ulogu kao katalizatori promjena, no da se ne smije zaboraviti i na IT odjele bez kojih neometano poslovanje ne bi bilo moguće. 

„Digitalizacija nam je osigurala što normalnije poslovanje, ali i kvalitetnu isporuku usluga klijentima bez izlaska iz kuće, pa bih rekao da je to pozitivni ishod ove pandemije“, smatra Deljkić.

„U Sjevernoj Makedoniji se recimo upotreba net bankarstva povećala za 30% u nekoliko tjedana, što samo govori da svi sistemi idu u smjeru bržeg i efikasnijeg“, dodaje Dojčinovska Stojanović.

Osim uspješnog nastavka poslovanja, primjenom digitalizacija je demistificiran rad od kuće te tako naši panelisti namjeravaju i dalje njegovati tu praksu gdje je to potrebno, a što im najbolje pokazuju radni rezultati i interna istraživanja koja provode. 

Vidaković iz Perutnine Ptuj zaključuje da će ova 'nova normalnost' i dalje postavljati nove obrasce poslovanja i ponašanja te da je ovo izvanredna prilika za 'open-minded' zaposlenike. 

Još zanimljivih praksi i zaključaka s webinara "Situacija na tržištu rada regije nakon pandemije i kako dalje" možete pregledati ovdje.  

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.