Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Romantizirali smo rad kuće, a sada nam nedostaje ona društvena komponenta posla

Održali smo webinar o onome što smo naučili za vrijeme pandemije.

Romantizirali smo rad kuće, a sada nam nedostaje ona društvena komponenta posla

U prošlotjednom webinaru okupili smo se na temu Što smo naučili i kako se vraćamo u "normalu" te tako čuli razne pristupe, očekivanja, ali i strahove.  S nama su bile Sara Demiri, Senior HR Business Partner (Transcom), Mirela Kotarac, Human Resources Director (Cemex), Bojana Božanić, CEO (Lider media), dok je virtualni razgovor moderirala Hrvojka Kutle, predsjednica Udruge U4HR. 

"Malo smo romantizirali rad od kuće i zamišljali smo ga kao u filmovima, gdje sve ide lagano i ugodno, imamo dekicu, pijuckamo kavu i rješavamo mailove. U stvarnosti većina nas se susrela s nečim posve drugačijim“, ustanovila je Bojana Božanić iz poslovnog magazina Lider i dodala kako smatra da nam je svima potreban povratak na radna mjesta uz dozu fleksibilnosti. 

„Mi kao novinari smo inače ekstrovertirani pa se veselimo povratku u naše urede“, zaključila je Božanić.

Transcom je tvrtka čija je srž poslovanja telefonski kontakt s korisnicima te posluju u open space uredima.

„Planiramo ih zadržati jer se za našu prirodu posla pokazali kao učinkovito rješenje, a takvim pristupom jačamo i timski duh te znatno lakše komuniciramo“, navela je Sara Demiri iz Transcoma pritom dodajući da i sami voditelji dijele open space sa svojim članovima tima. 

„Stava sam da je povratak u urede ipak potreban, tako njegujemo korporativnu kulturu, povezujemo se sa brendom, iskazujemo angažiranost... fizička prisutnost čini razliku“, naglašava Demiri uz pojašnjenje da produktivnost zaposlenika prate internim alatom i da su zadovoljni što je ona ostala na istoj razini. 

Da je ovaj period novog načina poslovanja bio produktivan dokazuje i činjenica tvrtke Cemex koja je počela proizvoditi vlastito sredstvo dezinfekcije koje će sada dočekati njihove zaposlenike kao mali znak dobrodošlice.

„Počinjemo s trećinom zaposlenika u uredima, a da je to sigurna brojka pokazala nam je analiza ureda koju smo napravili te tako ustanovili da imamo potreban prostor za distanciranje“, ukazala je Mirela Kotarac iz Cemexa te dodala da će imati i 'COVID-19' koordinatore koji će voditi brigu o distanci, higijeni i ostalim potrebnim mjerama. 

Što se tiče povratka u urede, Cemex je tvrtka čiji veliki broj radnika nema opciju rada u uredima, odnosno obavlja proizvodne operacije.

„Rado ćemo zadržati prednosti oba svijeta. Da rad od kuće nije savršen govore nam komentari zaposlenika koji govore da ima jako nedostaje ona društvena komponenta posla. Ujedno u našim internim istraživanjima polovica zaposlenika se izjasnila da im se posao protegne na cijeli dan, a po pitanju produktivnosti svakako osjećamo oscilacije“, priznaje Kotarac.

Jedno od pitanja koje se postavilo tijekom webinara je kako će poslodavac paziti na pridržavanje svih mjera, ali i preporuka. Sve tri gošće smatraju da je  edukacija zaposlenika ključna stvar, međutim, ističu kako je na kraju dana pridržavanje mjera u privatnom dijelu života isključivo osobna odgovornost i vjeruju da ćemo svi ostati odgovorni kao što smo to bili do sada. 

Ostale zanimljivosti s webinara možete pogledati na našem Youtube kanalu

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.