Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Marić ne očekuje podizanje cijena nakon uvođenja eura

Građani s kunskim kreditima neće imati trošak prilikom njihove zamjene u eurske, poručuje ministar.

Marić ne očekuje podizanje cijena nakon uvođenja eura

Gostujući u emisiji RTL danas, ministar financija Zdravko Marić komentirao je ulazak u 'čekaonicu za euro', odnosno europski tečajni mehanizam, u kojem ćemo provesti dvije godine i naglasio kako promjena valute neće prouzročiti rast cijena.

"Građani su do sada, iz raznoraznih anketa, najviše iskazali vrstu bojazni za možebitno zaokruživanje cijena, kad dođe do konverzije, na više. Međutim, mi smo već napravili neke analize kod zemalja koje su uvodile euro u zadnjim krugovima. Opće povećanje bilo je oko 0,23 posto.

Ono što je također važno je da ćemo mi uvesti jedan mehanizam, najmanje pet mjeseci prije, čim bude poznat točni tečaj konverzije. Onog časa kad se utvrdi tečaj konverzije, mi ćemo uvesti obvezu iskazivanja dualnih cijena. Šest mjeseci prije formalnog uvođenja eura se definira tečaj", ističe Marić.

Na pitanje trebaju li ljudi s kreditima u kunama strahovati od dodatnih troškova prilikom zamjene u eurske kredite, ministar odgovara:

"Ne. Građani ništa s tim troškom neće imati, a njega i bog zna kakvog neće ni biti ako imate kunski kredit. On će se samo rekalkulirati u tečaj. Neće biti, koliko znam, ni potrebe za odlazak u banke da se nešto mijenja u ugovorima. Ako i bude kakvih troškova, oni idu na teret banaka", poručio je Marić.

Izvor: RTL danas

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.