Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istražili su koja je idealna dob za odlazak u mirovinu

U većini zemalja ljudi rade sve duže.

Istražili su koja je idealna dob za odlazak u mirovinu

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu The Lancet Public Health, analiziralo je 15.284 muškaraca i žena u dobi od 50 i više godina iz engleske studije starenja u razdoblju od 2002. do 2013. na temelju čega su dali odgovor na pitanje koja je najbolja dob za odlazak u mirovinu.

Prema analiziranim podacima, 50-godišnji radnik može očekivati da će biti zdrav i nastaviti raditi još oko devet godina. Dakle, ta dob iznosi 59 godina, nakon čega stvari polako kreću nizbrdo što se naše vitalnosti tiče, piše mirovina.hr.

Poboljšanje radnih uvjeta kao dio rješenja

“Očekivano trajanje zdravog radnog vijeka u dobi od 50 godina u Engleskoj nalazi se ispod propisane dobi za umirovljenje. Stariji radnici nižeg socijalno-ekonomskog statusa u određenim dijelovima Engleske mogli bi imati koristi od aktivnih pristupa poboljšanju zdravlja, okruženja na radnom mjestu i mogućnosti zapošljavanja kako bi poboljšali očekivano trajanje zdravih godina rada”, navode autori istraživanja.

Pritom su uspoređivali nekoliko podataka, kao što su spol, otpuštanje, zdravlje i regija u kojoj osobe žive. Tako su došli do zaključka da muškarci nakon 50. godine mogu očekivati da će biti zdravi i raditi još 10.9 godine, a žene 8.3 godine.

Zaključak ovog istraživanja je da će ljudima biti teže raditi sve dulje, kako će se produljivati dob za odlazak u mirovinu. U Britaniji, ta se dob od jeseni povećava sa 65 na 66 godina i za muškarce i za žene,s namjerom povećanja na 67 godina do 2028.

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.