Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

'Najesen slijedi borba za svako radno mjesto'

PDV zasad nećemo smanjivati, poručio je ministar Tomislav Ćorić.

'Najesen slijedi borba za svako radno mjesto'

Od proljeća poslodavci i poduzetnici pričaju da će jesen donijeti val otkaza, nezadovoljni su ponašanjem Vlade, a radnicima i radnicama čija se radnička prava odavno ne poštuje, a s neadekvatnim plaćama ne žive, nego preživljavaju, a i to jedva, postat će još teže. 

Što i kako kani nova Vlada, u RTL Danas govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike. 

Nisu rijetke ocjene, kada se govori o kompleksnosti situacije, da je za Hrvatsku ovo najkompleksnija situacija od Domovinskog rata.

''Pred nama je četverogodišnje razdoblje i mi vjerujemo da ćemo u tom razdoblju, nastojat ćemo, ispuniti ciljeve koje smo si zadali. Međutim, svjesni smo činjenice da je 2020. godina pada gospodarske aktivnosti uslijed lockdowna, ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet, Hrvatska tu nije iznimka. I upravo zbog toga smo se referirali i referiramo se na kompleksne ekonomske okolnosti'', poručio je ministar.

''Jesen će tu biti dodatno izazovna zbog činjenice da turistička sezona, kojoj trenutno svjedočimo u dosta smanjenom obimu, najesen završava, dakle - definitvno će se voditi borba za svako radno mjesto. Ta borba je tijekom proljeća bila uspješna, držimo da možemo jednako uspješan posao odraditi i na jesen'', uvjeren je Ćorić.

'Umanjenje PDV-a u ovom trenutku nije opcija'

Poslodavci su svjesni da se neće vječno moći isplaćivati subvencije i oni traže rezove i reforme, smanjenje PDV-a, prije svega, smanjenje parafiskalnih nameta. 

''Zahtjevi prema nama dolaze već mjesecima. Pitanje rezanja parafiskalnih nameta je kontinuirano na stolu naše Vlade, mi smo u proteklih nekoliko godina umanjili ih za više od milijardu kuna. Što se tiče umanjenja PDV-a, u ovom trenutku to nije opcija, barem o tome ne razgovaramo. Ni u ugostiteljstvu i turizmu'', istaknuo je Ćorić.

''Što se tiče naših mjera za spašavanje radnih mjesta, odnosno gospodarskog oporavka, one su dale rezultate do sada, vjerujemo da će i u narednim mjesecima. Naša bitka za radna mjesta je do sada prošla vrlo uspješno, naravno, treba nastaviti u istom smjeru, međutim, isto tako nadati se da će ekonomske okolnosti u jesen na razini cijeloga svijeta biti nešto bolje nego što su sada'', kazao je Ćorić.

Izvor: RTL Danas

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.