Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pet grešaka koje mogu skupo stajati malo poduzeće

Pet grešaka koje mogu skupo stajati malo poduzeće

Mnogi vlasnici malih poduzeća slušaju savjete i postupaju u skladu s njima, ali nisu svjesni da istovremeno rade i stvari koje ometaju rast njihovog biznisa te tako praktično poništavaju sve ono što rade dobro.

Otvaranje male tvrtke donosi svoje izazove prenosi TočkanI.

Mnogi su poduzetnici svjesni što trebaju činiti da bi postigli poslovni uspjeh, ali mnogi ne znaju što ne bi trebali činiti. Mnogi vlasnici malih poduzeća slušaju savjete i postupaju u skladu s njima, ali nisu svjesni da istovremeno rade greške koje ometaju rast njihovog biznisa te tako praktično poništavaju sve ono što rade ispravno.

Da bi mala tvrtka uspjela, važno je izbjeći nenamjerne greške koje ometaju njen rast. U ovom tekstu ćemo navesti najčešće greške koje mogu uništiti vašu malu tvrtku.

Prebrzo zapošljavanje

Mnoge male tvrtke griješe jer prebrzo zaposle previše radnika. Kada posao počne rasti, mnogi osnivači zapošljavaju više ljudi nego što je potrebno i troše više novca nego što im mogu zaraditi u jednom tromjesečju.

Male tvrtke trebale bi zapošljavati samo kada je to apsolutno neophodno. Jedan od najboljih načina za učinkovito korištenje zaposlenika je ulaganje u pravi tip softvera, u poslovne alate koji će omogućiti da vaše poslovanje bude efikasnije bez povećanja troškova zbog novih zaposlenika.

Na primjer, ako vodite frizerski ili pedikerski salon, salon za masažu ili nešto slično, umjesto da zaposlite novu osobu koja će zaprimati narudžbe i brinuti o administraciji, potražite dobar softver koji će vam omogućiti da automatizirate poslovanje, od online narudžbi do naplate.

Trošak će biti manji, a klijenti će i dalje dobivati istu uslugu.

Prerano zaduživanje

Novčani tok je ključan za uspjeh tvrtke, ali preuranjeno pozajmljivanje novca od kreditnih institucija može vaše poslovanje baciti na koljena u nekoliko mjeseci.

Poduzetnici koji se prerano i pretjerano zaduže često troše novac brže od onih koji posluju s malim proračunom.

Štoviše, što se više zadužujete, više ćete novaca morati vraćati. Također, što se ranije zadužujete, kamatne stope će biti nepovoljnije.

Neprilagođen poslovni plan

Svako poduzeće treba poslovni plan.

Poslovni plan nije samo smjernica za vaše poslovanje, on je nužan za odnose sa zajmodavcima i ulagačima. No, poslovni plan se mora prilagođavati aktualnom poslovanju. Neprilagođen poslovni plan može vrlo brzo urušiti vaše poslovanje.

Nakon što pokrenete poslovanje, sigurno ćete uočiti da neke stvari koje bi trebalo mijenjati.

Fokusiranje na imidž

Mnoge male tvrtke upadaju u zamku pokušaja da drže korak s velikim igračima u industriji. Ako se previše usredotočite na sliku koju vaše poduzeće ostavlja u javnosti, to može štetiti vašem poslu jer nepotrebno trošite novac pokušavajući impresionirati klijente i potencijalne ulagače.

Umjesto toga, budite transparentni i usredotočite se na proizvode i usluge koje pruža vaša tvrtka.

Tvrtke koje pokušavaju impresionirati svoje klijente otmjenim uredom i skupim poslovnim večerama mogle bi to na kraju skupo platiti. Male tvrtke moraju se voditi kao male tvrtke.

Usredotočite se na profit i prihode te ponudite svojim klijentima najbolju uslugu koju mogu dobiti. To je ono što je uistinu važno kako biste bili konkurentni.

Neučinkovito oglašavanje

Jedna od najvećih pogrešaka koju mala tvrtka može učiniti je da ne ulaže dovoljno u vlastiti marketing. Bez obzira na veličinu i proračun, uvijek postoje jednostavni, ekonomični načini da predstavite na tržištu svoju kompaniju.

Ako ne ulažete dovoljno napora kako biste afirmirali svoju tvrtku unutar industrije, praktično si zatvarate vrata uspjeha prije nego što ste uopće dobili priliku da se otvore.

Potrudite se predstaviti svoje poslovanje ciljanoj publici. Koristite društvene mreže, elektroničku poštu, letke. Postoji niz načina da se probijete na tržištu, a da pritom ne probijete proračun.

Izbjegnete li ovih pet pogrešaka, na dobrom ste putu da vaš biznis uspije.

 

Izvor: TočkanaI

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.