Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Produljen rok za obustavu ovrha nad mirovinama

Otkriveno je do kada će mjera trajati.

Produljen rok za obustavu ovrha nad mirovinama

U Hrvatskoj živi oko 21 tisuća umirovljenika čija je mirovina pod ovrhom

Vlada je u koronakrizi donijela Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, a umirovljenici su u svibnju, lipnju i srpnju mogli podići cijele svoje mirovine. Onaj dio mirovine koji je pod ovrhom isplaćen im je na glavni račun, piše mirovina.hr.

U samom zakonu, što se tiče trajanja mjera, predviđen je rok od tri mjeseca (svibanj, lipanj, srpanj), ali je dodana mogućnost da se odlukom Vlade RH može produžiti za još tri mjeseca.

Vlada je to učinila sredinom srpnja, a umirovljenici će bez ovrha biti sve do 18. listopada 2020. godine.

“Podsjećamo da je cilj ovog zakona da zaustavimo ovršne postupke u vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti. Sudovi u ovom razdoblju nisu postupali u ovršnim predmetima te javni bilježnici također nisu postupali u ovršnim predmetima i nije dolazilo do izdavanja rješenja o ovrhama na temelju vjerodostojne isprave (…)

Ovaj zakon počiva na preporukama koje su se do sada provodile te koje su do sada dale rezultate”, objavljeno je na stranicama Ministarstva pravosuđa.

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.