Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Cijene hrane nastavile rasti

Poskupili su mlijeko, šećer, biljna ulja…

Cijene hrane nastavile rasti

Drugi mjesec zaredom svjetska tržišta bilježe ukupan rast cijena hrane.

AO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,2 posto u odnosu na lipanj, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto, objavio je Tportal.

U lipnju cijene hrane porasle su prvi puta u ovoj godini, i to 2,4 posto.Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto u odnosu na lipanj, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage.

Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu na lipanj.

Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4 posto u odnosu na lipanj, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu na lipanj budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod.

Samo je indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio u srpnju niži nego u lipnju, i to 1,8 posto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u odnosu na solidne izvozne kapacitete, unatoč poremećajima u ključnim proizvodnim regijama.

Izvor: Tportal

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.