Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kriza je mirovinske fondove 'opustošila' za 2,6 milijardi kuna

Nepovoljna vijest se odnosi na više od dva milijuna građana.

Kriza je mirovinske fondove 'opustošila' za 2,6 milijardi kuna

Nakon puno godina rastućih prinosa, mirovinskim fondovima u svijetu i Hrvatskoj ove je godine pošlo naopako, jer je utjecaj pandemije obezvrijedio ušteđevine koje građani drže na njihovim računima. Od početka siječnja do danas štednja zaposlenih, koju po zakonu uplaćuju u drugi mirovinski stup u Hrvatskoj, izgubila je prosječnih 2,3 posto vrijednosti, prema podacima portala Hrportofolio.

Kako piše Novi list, ta nepovoljna vijest odnosi se na više od dva milijuna hrvatskih građana koji su članovi jednog od četiriju obveznih fondova u drugome mirovinskom stupu, a to su fondovi Allianz, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen.

Obvezni su mirovinski fondovi kraj prošle godine dočekali s ušteđevinom od 113,6 milijuna kuna, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). S obzirom na spomenuti pad vrijednosti Mirexa B, to znači da su koronavirus i posljedice pandemije ove godine hrvatskim štedišama pojeli oko 2,6 milijardi kuna novca odvojenog za starost. Gubici različitih mirovinskih fondova od počeka siječnja, naravno, nisu jednaki i kreću se od 1,05 posto u Allianzu do 4,47 posto u Erste Plavom (kategorija B).

Sreća u nesreći jest to što su mirovinski fondovi u uskomešane dionice na burzama uložili »samo« 17 posto ušteđevine hrvatskih građana u drugom stupu. Dvije trećine njihove štednje, više od 66 posto, drže u državnim obveznicama, uglavnom onima koje izdaje hrvatsko Ministarstvo financija. Državne obveznice najmanje su rizične za ulaganja, jer se njihove cijene i prinosi kolebaju daleko manje od dionica poduzeća.

Izvor: Novi list

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.