Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li stiglo vrijeme za povratak u urede?

Istražujemo kako je u Hrvatskoj organiziran rad u izvanrednim okolnostima, radimo li i dalje od kuće i trebaju li se određene skupine radnika vratiti u urede.

Je li stiglo vrijeme za povratak u urede?

Prema Eurostatovim podacima, 2018. godine je svega 1,4 posto radnika u Hrvatskoj u kontinuitetu radilo od kuće. U drugim zemljama Europske unije rad na daljinu je bio nešto zastupljeniji, pa je tako otprilike 5 posto zaposlenih u EU u to vrijeme je svoj posao obavljalo iz udobnosti vlastitog doma.

Danas, tri godine kasnije i gotovo godinu dana nakon dolaska pandemije koronavirusa, situacija je kudikamo drugačija i gotovo da ne postoji radnik koji u posljednjih desetak mjeseci nije iskusio prednosti i nedostatke rada na daljinu.

U jednom trenutku, za vrijeme proljetnog lockdowna, u Hrvatskoj je od kuće radilo čak 69 posto zaposlenih, a takav oblik rada je u većoj ili manjoj mjeri nastavljen sve do danas.

Međutim, kakav je omjer radnika koji i dalje rade iz 'kućnog ureda', odnosno onih koji odlaze na posao? Ako je doista došlo vrijeme za povratak u urede, trebaju li se svi radnici vratiti ili bi to trebali učiniti samo određeni zaposlenici? Primjerice, oni koji su preboljeli Covid-19? Da možete birati, biste li i nakon završetka pandemije nastavili raditi od kuće, ili barem zadržali tu mogućnost?

Vaša razmišljanja (kao i iskustva) podijelite s nama u istraživanju Povratak u urede.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.