Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hoće li ovo biti „izgubljena“ generacija?

Kako bismo doznali u kojoj mjeri građani smatraju da su posljednje dvije godine školovanja 'izgubljene', na EduCentar portalu proveli smo anketu u kojoj je sudjelovalo više od 300 ispitanika.

Hoće li ovo biti „izgubljena“ generacija?

Štrajk i potpuni lockdown obilježili su školsku godinu 2019./2020. Prošle godine je izostao lockdown, ali tu su zato bili to online nastava i samoizolacije u koje su odlazili cijeli razredi i po nekoliko puta, a učenici, barem oni stariji, nosili su maske cijelo vrijeme. Cijeli taj niz događaja nikako ne možemo nazvati normalnim školovanjem što je zasigurno imalo utjecaja na usvajanje gradiva i znanja od strane učenika.

Kako bismo doznali u kojoj mjeri građani smatraju da su posljednje dvije godine školovanja 'izgubljene', na EduCentar portalu proveli smo anketu u kojoj je sudjelovalo više od 300 ispitanika. 

Više od polovice građana smatra kako su posljednje dvije godine „izgubljene“

Čak 58% ispitanika misli kako su posljednje dvije godine školovanja na neki način „izgubljene“. Uslijed epidemije i nepripremljenih profesora na online nastavu posljednje dvije godine su nenadoknadive, smatraju ispitanici.  Pritom ističu da su s djecom u većoj mjeri nastavu radili roditelji nego profesori, što je bilo posebno kontraproduktivno za učenike završnih razreda srednje škole koji su se pripremali za maturu. 

Pored stvaranja nepovoljnijih okolnosti za učenje i širenje znanja, pandemija je učenicima oduzela podjednako važnu socijalnu komponentu: nije bilo maturalnih putovanja i večera, norijade te izlazaka koji za mnoge predstavljaju sastavni dio odrastanja i školovanja.

Svaka četvrta osoba (24%) smatra kako u posljednje dvije godine nisu svi učenici jednako (loše) prošli. Učenici čiji profesori su se relativno dobro snašli u novonastaloj situaciji i koji su online nastavu dočekali spremni i dobro pripremljeni, imali su sasvim korektnu nastavu tijekom pandemije. 

S druge strane nalaze se đaci čiji nastavnici i profesori se nisu uspjeli prilagoditi posebnostima online nastave, ili nisu bili motivirani za rad u takvim uvjetima, što je rezultiralo niskom razinom kvalitete nastavnog procesa. 

Na koncu, petina sudionika istraživanja (18%) vjeruje kako ništa nije izgubljeno jer je gradivo ionako pretrpano nepotrebnim informacijama pa je učenicima dobro došlo da se njegova količina smanji. 

O anketi:

Sudjelovalo je više od 300 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.