Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago pala u ožujku

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 6,5 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači.

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago pala u ožujku

Razina nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u ožujku, a u Hrvatskoj spustila se još više ispod prosjeka eurozone, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda. 

Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u ožujku 6,2 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, pokazuje izvješće Eurostata.

Blago je smanjena i u eurozoni, također za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, kliznuvši na 6,8 posto.
U ožujku prošle godine iznosila je 7,5 posto u EU i 8,2 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u ožujku bez posla bilo 13,374 milijuna građana, od čega njih 11,274 milijuna u eurozoni.

U odnosu na veljaču njihov se broj u EU smanjio za 85 tisuća, te za 76 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom manji je za 2,359 milijuna u EU i za 1,931 milijun u eurozoni.

Hrvatska uz Slovačku

Španjolska i Grčka i u ožujku su bilježile dvoznamenkaste stope nezaposlenosti, najviše među zemljama EU-a, od 13,5 odnosno 12,9 posto.
Slijedi Italija s 8,3 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 6,5 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači. U ožujku prošle godine iznosila je 8,4 posto.

Hrvatska se tako stopom nezaposlenosti vratila na početak pandemije covida 19 u ožujku 2020. godine. U veljači 2020., neposredno prije pandemije, iznosila je 5,9 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku, prema Eurostatovim podacima, bilo 118 tisuća građana, tisuću manje nego u mjesecu ranije. U odnosu na ožujak 2021. njihov je broj smanjen za 34 tisuće.

Istu je stopu nezaposlenosti kao i Hrvatska u ožujku bilježila i Slovačka, a blizu je i Finska sa 6,6 posto.

Češka i dalje bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u EU-u, od 2,3 posto. Slijede Njemačka s 2,9 posto, te Malta i Poljska s tri posto.

Blizu su Mađarska i Nizozemska s 3,2 odnosno 3,3 posto.

Ublažena nezaposlenost mladih

Blago je u ožujku smanjena i nezaposlenost u skupini građana u dobi do 25 godina, iskazana u padu stope nezaposlenosti u EU i eurozoni za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču, na 13,9 posto.

U lanjskom ožujku iznosila je 18,1 posto u EU, te 18,4 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u ožujku ove godine bilo 2,57 milijuna mladih, od čega 2,09 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s veljačom broj nezaposlenih smanjio se u EU za 15 tisuća, a u eurozoni za17 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj manji za 623 tisuće u EU, te za 507 tisuća u eurozoni.

Sumorno mladima u Grčkoj i Španjolskoj  

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih i u ožujku bilježile Španjolska i Grčka, od 29,6 odnosno 27,2 posto.

Prate ih Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti među mladima od 24,5 odnosno 22,3 posto.

Stopa nezaposlenosti građana u skupini do 25 godina visoka je i u Portugalu, gdje je iznosila 21,6 posto, te u Slovačkoj, s 18,8 posto, pokazalo je izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih ponovo je zabilježila Njemačka, od 5,5 posto, a u skupini su i Austrija i Danska sa 6,9 posto.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih nisu obavezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija.

U prvom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 17 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U četvrtom tromjesečju 2021. iznosila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 18,4 posto, uz 25 tisuća mladih bez posla.

Izvor: Hina

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.