Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Europi premalo žena poduzetnica

Ocjenjuje Europski parlament.

U Europi premalo žena poduzetnica

U Europi ima premalo žena poduzetnica i onih samozaposlenih što ostavlja posljedice na razvoj gospodarstva, ocijenio je Europski parlament u izvješću koje je usvojio u utorak u kojem je istaknuto da se žene često susreću s mnogim preprekama prilikom otvaranju poduzeća iako su uspješne kao i muškarci.

“Žene vjeruju da su manje sposobne nego što doista jesu, često su žene vrlo sposobne, ali nisu toga svjesne. Potrebno je razvijati poduzetničku klimu, poduzetničku samosvijest i trebamo ženama pokazati kako krenuti u poduzetničke vode”, rekla je u ponedjeljak u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izvjestiteljica Pernille Weiss (EPP).

Izvješće o postizanju ekonomske neovisnosti žena s pomoću poduzetništva i samozapošljavanja prihvaćeno je u EP-u s 542 glasa ‘za’, 43 protiv te  52 suzdržanih.

Izvjestiteljica je napomenula da ulagači ne razmišljaju o tome da i žene trebaju pristup kapitalu te da se prednost daje muškarcima.

“Ženska poduzeća imaju niske razine ulaganja, ali visoke razine povrata ulaganja što govori u prilog žena poduzetnica”, rekla je Weiss te istaknula potrebu za “ulagačkim mrežama” koje su rodno osviještene.

Napomenula je i da neke države članice nisu dovoljno poduzele za poduzetništvo te da je potrebno svakoj ženi i muškarcu osigurati ravnotežu između posla i osobnog života.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski rekao je u raspravi da je Europska komisija svjesna “da jaz u poduzetništvu između muškaraca i žena jest nešto što sporo rješavamo proteklih godina”.

Napomenuo je i da žene poduzetnice često imaju manja poduzeća ili rade samo pola radnog vremena.

“Uz podršku EP-a Komisija radi pilot projekt kojim daje podršku poduzećima koja žele biti zelena i digitalna. Radi se o e-platformi za učenje gdje poduzetnici mogu učiti i usvojiti digitalno održive kompetencije, što je povezano sa snaženjem ženskog poduzetništva”, kazao je povjerenik.

U izvješću je napomenuto da se žene prilikom otvaranja poduzeća susreću s mnogim preprekama “osobito ekonomskim, zakonodavnim i socijalne naravi” te da se te prepreke “temelje na rodnim stereotipima koji pridonose rodnoj segregaciji u obrazovanju”.

Istaknuto je i da je ključno da Europa ima jednak broj poduzetnica i poduzetnika “kako bi se osigurala raznolikost sadržaja i proizvoda” te da je od 2014. do 2018. godine u EU-u za start-up poduzeća pod vodstvom žena “bilo jednako vjerojatno da će ponuditi nove proizvode i usluge kao i za ona pod vodstvom muškaraca”.

To pokazuje da se žene i muškarci moraju smatrati jednako uspješnima u inovacijama, stoji u izvješću.

Stanislav Polčák iz redova pučana rekao je da žensko poduzetništvo pomaže “emancipaciji žena i pozitivno utječe na njihov gospodarski status”.
Napomenuo je i da mnoge žene istupaju iz poduzetništva mnogo ranije od muškaraca te pohvalio primjer Češke Republike u izvješću u kojemu je prikazana razlika u plaćama na temelju spola.

Clara Aguilera iz redova socijalista i demokrata napomenula je da su “poduzetnički duh i samo poduzetništvo” važni elementi da bi društvo napredovalo, ali da je problem što “nema rodne ravnopravnosti” te postoje velike razlike između muškog i ženskog poduzetništva.

Izvor: Hina

U sklopu Relax Room podcasta ugostili smo žene poduzetnice koje su se osvrnule na svoje poduzetničke izazove 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.