Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U ožujku je čak 4,5 milijuna Amerikanaca dalo otkaz

Statistika bilježi i rast broja otvorenih radnih mjesta, na 11,5 milijuna.

U ožujku je čak 4,5 milijuna Amerikanaca dalo otkaz

Američko tržište rada i dalje je “usijano” zahvaljujući novovjekom trendu “Big quit”. 

Ovotjedni podaci saveznog ureda za rad pokazuju da je u ožujku otkaz dalo rekordnih 4,5 milijuna američkih radnika, a najviše otkaza bilježi se u sektoru profesionalnih i poslovnih usluga, kao i u građevinarstvu.

Stopa napuštanja radnog mjesta tako se povećala na 3 posto, što nije zabilježeno od prosinca prošle godine.

Traži se rad na daljinu

“Kako poslodavci zahtijevaju od radnika da se vrate u urede, tako se ubrzava broj otkaza. Glavni razlog za promjenu posla je pronalaženje mogućnosti rada na daljinu”, pojasnila je za CNN Julia Pollak, glavna ekonomistica ZipRecruiter.

Statistika bilježi i rast broja otvorenih radnih mjesta, na 11,5 milijuna. Valja naglasiti kako je to najviši broj slobodnih radnih mjesta od kako je Ured za rad počeo prikupljati te podatke krajem 2000. godine. Stopa otvaranja novih radnih mjesta tako je blago ubrzala na 7,1 posto, sa 7 posto koliko je iznosila prethodna dva mjeseca, objavio je poslovni dnevnik.

To znači da je na svakog nezaposlenog Amerikanca otvoreno 1,9 radnih mjesta. Koliko god ovakva situacija izgedala sjajno, središnju banku baš i ne veseli. Predsjednik Feda Jerome Powell više je puta ukazao na “nezdravu” situaciju na tržištu rada s gomilom posla, što doprinosi visokoj inflaciji.

U tom kontekstu idu i najnovije mjere monetarne politike Feda s ciljem zauzdavanja inflacije. Međutim, nije za očekivati da će te mjere zaustaviti rast cijena. Za sada američki poslodavci i dalje imaju problem pronalaženja, ali i zadržavanja radnika.

Proizvodni sektor posebno teško osjeća posljedice nedostatka radne snage. Službena statistika pokazuje da broj oglašenih slobodnih radnih mjesta u proizvodnom i maloprodajnom sektoru, dok je nešto manji broj oglasa u prijevozničkom, logističkom i komunalnom sektoru.

“U današnjoj ekonomiji radnici nastavljaju mijenjati poslove u brzoj dinamici. To je pozitivan signal jačanja tržišta rada na kojem radnici mogu dati otkaz, potražiti novi posao i prihvatiti nove mogućnosti”, kaže Elise Gould, starija ekonomistica Instituta za ekonomske politike.

Jasna situacija

Unatoč velikom broju otkaza, broj novih zapošljavanja je veći od toga, i to u svakom sektoru, dodala je Gould. Ekonomisti smatraju da je situacija jasna: američko tržište rada nastavlja kretanje u smjeru predpandemijske snage.

Doduše, bolji uvid u stanje na tržištu dat će podaci ministarstva rada koji će biti sutra objavljeni, a koje s velikim zanimanjem očekuju analitičari i investitori. U anketi Refinitiva ekonomisti procjenjuju da je američko gospodarstvo prošloga mjeseca otvorilo dodatnih 400.000 radnih mjesta.

Iako bi to bio najmanji broj od travnja prošle godine, bit će još jedan doprinos fantastičnom oporavku tržišta rada zbog kojeg gospodarstvu nedostaje milijun radnih mjesta u odnosu na veljaču 2020. godine.

Izvor: poslovni dnevnik

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.