Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Putnički promet bi se naredne godine trebao vratiti na pretpandemijsku razinu

Popuštanje epidemioloških mjera širom svijeta oslobađa potražnju za putovanjima koju su u protekle dvije godine sputala stroga ograničenja putovanja radi suzbijanja covida 19.

Putnički promet bi se naredne godine trebao vratiti na pretpandemijsku razinu

Oporavak putničkog prometa ubrzava i zrakoplovni sektor mogao bi se vratiti na pretpandemijsku razinu već 2023. godine, godinu dana ranije no što se očekivalo, izjavio je čelnik udruge avioprijevoznika IATA Willie Walsh.

Kontinuirano ublažavanje epidemioloških mjera širom svijeta oslobađa potražnju za putovanjima koju su u protekle dvije godine sputala stroga ograničenja putovanja radi suzbijanja covida 19.

Putnički promet raste brže no što se očekivalo, unatoč ratu u Ukrajini i kontinuiranim ograničenjima u Kini, velikom zrakoplovnom tržištu, naglasio je u ponedjeljak u razgovoru za Reuters glavni direktor IATA-e.

"Svjedočimo vrlo dobrim rezervacijama. U svakom slučaju, svi izvršni direktori aviokompanija s kojima razgovaram primjećuju dobru potražnju za putovanjima na kraju godine, ali svjedoče i o kontinuiranoj potražnji u cijeloj godini", rekao je čelnik IATA-e na konferenciji u Rijadu.

Visoke cijene nafte i poremećaji u putovanjima zbog nestašice radne snage zasada nisu odvratili ljude od putovanja, unatoč tome što su cijene karata zbog poskupljenja nafte vjerojatno porasle 10 posto, napominje Walsh.

"Mislim da se ne bismo trebali smesti s uma činjenicu da svjedočimo snažnom oporavku i mislim da će (on) ubrzati u ostatku godine i na početku 2023.", dodaje.

U cjelini gledano, putnički se promet oporavlja i u 2023. trebao bi dosegnuti pretpandemijsku razinu, poduprt očekivanom snažnom ljetnom sezonom u idućoj godini, naglasio je Walsh.

Upozorio je ipak da bi u pojedinim razdobljima iduće iduće godine mogao biti slabiji no što je bio prije pandemije, zbog slabijih rezultata u azijsko-pacifičkoj regiji pod utjecajem covid-ograničenja u Kini, glavnom tržištu.

U Europi putnički promet mogao bi se iduće godine vratiti na pretpandemijsku razinu nastavi li se oporavljati sadašnjim tempom, izjavio je za Reuters ravnatelj uprave Europske komisije za mobilnost i promet Henrik Hololei.

Izvršni direktor Wizz Air Holdingsa Plc Jozsef Varadi odvojeno je u ponedjeljak Reutersu rekao da je prilično uvjeren da će ljetna sezona biti dobra, dodavši da planiraju više letova nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

"Ovog ljeta čeka nas jako zanimljiva mješavina", rekao je Varadi u Rijadu, prognoziravši velik broj putnika, ali i potencijalne izazove, poput problema u opskrbnom lancu i viših troškova.

Wizz Air je financijskim instrumentima osigurao oko 60 posto svojih potreba za gorivom u sljedećih šest mjeseci, rekao je Varadi, tvrdeći da se mogu bolje nositi s pritiscima inflacije i visokih cijena goriva dijelom i zato što raspolažu s 1,5 milijardi dolara gotovine.

Zahvaljujući dobroj ocjeni naše kreditne sposobnosti zadržali smo povoljne uvjete pristupa kapitalu, a i likvidni smo, dodao je čelnik Wizz Aira.

Izvor: hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.