Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sezonci očekuju i do tisuću i pol kuna veću plaću od one koju dobiju

Za razliku od želja radnika, prosječna plaća najtraženijih sezonskih radnika, konobara i dalje iznosi 5.296 kuna, otkrili su podaci portala MojaPlaća

Sezonci očekuju i do tisuću i pol kuna veću plaću od one koju dobiju

Situacija je, možemo slobodno reći, alarmantna. Sezona samo što se nije zahuktala, strani radnici stižu na kapaljku, a domaći su u Njemačkoj, Irskoj i Austriji. Poslodavci već mjesecima ponavljaju kako nedostaji više od 30.000 radnika koje, čini se, ni ove godine neće pronaći na vrijeme. Ono što mi iz perspektive MojPosao znamo je da se najviše sezonskih radnika traži u Turizmu. Čak 72% oglasa za sezonske radnike odnose se na kategoriju Turizam i Ugostiteljstvo. Općenito gledajući, do sada je u 2022. godini na portalu MojPosao objavljeno preko 2.000 oglasa za sezonske radnike, što je 105% više nego prošle godine te 22% više nego 2019. godine. Najčešće pozicije za koje se traže sezonski djelatnici su konobar, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni radnik u kuhinji te trgovac. No, zašto ih je toliki problem pronaći?

Ako je suditi prema našim podacima, čini se kako su primanja sezonskih radnika i dalje najveći problem na tržištu. Najme, plaće su i dalje presudan faktor zbog kojeg se čak 95 posto radnika odluči, na nekoliko mjeseci, svoju kopnenu adresu zamijeniti s onom morskom. 

Kolika primanja očekuju, a kolika ih dočekaju

Kada se radnike pita koliko košta njihov rad u sezoni, brojke su često za tisuću do tisuću i pol veće od realne situacije, pokazalo je to istraživanje portala MojaPlaća. Uz to, 33 posto ispitanika smatra kako su plaće u sezoni i dalje niske. Ako se pita konobare i barmene, koji su ujedno i najtraženiji na tržištu rada, njihova plaća trebala bi iznositi 7.624 kune. Kuhari očekuju 8.174 kuna dok sobarice smatraju da bi njihova mjesečna primanja trebala iznositi 6.194 kune. Slična primanja očekuju i prodavači, 6.093 kune dok recepcioneri traže 6.769 kuna mjesečno. 

Prosječna neto plaća za ožujak iznosila je 7.138 kuna što je u odnosu na veljaču ove godine rasto od 1,4 poso, pokazali su posljednji objavljeni podaci DZS-a. Medijalna neto primanja u istom mjesecu bila su 6.000 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Primanja u tzv. “realnom sektoru” tako si i dalje ispod državnog prosjeka. 
Za razliku od želja radnika, prosječna plaća najtraženijih sezonskih radnika, konobara i dalje iznosi 5.296 kuna, otkrili su podaci portala MojaPlaća. Drugi, najtraženiji radnici, kuhari, za svoj rad primit će 6.306 kuna, dok će pomoćni kuhar ostvariti 5.278, a pomoćni radnik u kuhinji 5.161. Nadalje, trgovci i prodavači i dalje imaju najniže plaće od 4.761, slijede ih sobarice s 4.427, dok će za razliku od njih recepcioneri ostvariti najveća primanja od 5.858 kuna mjesečno. Treba naglasiti kako seris ne razlikuje plaće za sezonsko od stalnog zaposlenja zbog čega može doći do malih odstupanja.

Spas tražimo u stranim radnicima

Uz graditeljstvo koje je i dalje najranjiviji sektor kada je u pitanju manjak radne snage, turizam mu, pogotovo uoči turističke sezone, stoji uz bok. Kako bi riješili taj problem, poslodavci iz godine u godinu sve više posežu za stranom radnom snagom. Kako otkrivaju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prva četiri mjeseca ove godine podneseno je 47.783 zahtjeva za strane radnike. Od toga najveći broj, njih 3.290, traži se u graditeljstvu, slijede ih konobari s 3.208, zatim zidari, kuhari, sobarice, pomoćni kuhari i osoblje u kuhinji te čistačice. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.