Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Broj zaposlenih u travnju dosegnuo 1,6 milijuna. Najveći rast zabilježen u turizmu i ugostiteljstvu

Promatrajući razdoblje od prva četiri mjeseca ove godine, ukupna je razina zaposlenosti u prosjeku porasla za 2,5 posto na godišnjoj razini

Broj zaposlenih u travnju dosegnuo 1,6 milijuna. Najveći rast zabilježen u turizmu i ugostiteljstvu

Ukupan je broj zaposlenih (prema broju osiguranika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje) u travnju 2022. dosegnuo 1.599.510 osoba, odnosno porastao je za 2,7 posto ili 41,8 tisuća u odnosu na travanj 2021. godine (u odnosu na travanj 2019., broj zaposlenih je veći za 54,0 tisuća), navodi se u analizi PBZ-a.

Strukturno promatrajući (te prema udjelu u ukupnome broju zaposlenih), najviše je porastao broj zaposlenih kod Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+14,8%), s obzirom na izraženo sezonsko zapošljavanje u turizmu, koji se priprema za dostizanje rezultata iz najbolje turističke godine, one 2019.

Promatrajući razdoblje od prva četiri mjeseca ove godine, ukupna je razina zaposlenosti u prosjeku porasla za 2,5 posto na godišnjoj razini, većinomna krilima rasta broja novozaposlenih kod Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+7,6%), zatim kod Stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (+5,4%), Prerađivačke industrije (+1,9%) te Informacijama i komunikacijama (+8,5%). U odnosu na prva četiri mjeseca pred-pandemijske 2019. godine, vidljivo je ukupno povećanje zaposlenosti od 4,1 posto i to najviše zbog većeg broja novozaposlenih u samo dvije djelatnosti: Građevinarstvu (+17,1%) – u skladu s rastom investicijske aktivnosti u sektoru te Informacijama i komunikacijama (+22,4%) – gdje vidimo kontinuirani pozitivni trend rasta.

Te dvije djelatnosti također (uz djelatnosti povezane s turizmom) bilježe i najveće manjkove (kvalitetne) radne snage, iako potražuju potpuno suprotne obrazovne profile radnika.

Istovremeno s relativno snažnim rastom zapošljavanja, od siječnja do travnja 2022. bilježimo i 19,9 postotni pad broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini (na oko 126 tisuća), pri čemu se sam broj nezaposlenih osoba ubrzano bliži rekordno niskim razinama kako se približavamo glavnom dijelu turističke sezone (na dan 13.5. broj nezaposlenih iznosi 113 tisuća, odnosno samo tisuću više u odnosu na rekordno nizak broj zabilježen u lipnju i rujnu 2019.), ali i s obzirom na iseljavanje radne snage i (još uvijek)
povoljnu gospodarsku situaciju.

Slijedom navedenog, prilagođena stopa nezaposlenosti iznosi 7,4 posto ili 1,9 postotnih bodova manje u odnosu na razdoblje siječanj-travanj 2021. S obzirom na to da analitičari PBZ-a i u ovoj godini očekuju rast gospodarstva, očekuju i nastavak pozitivnih kretanja kako glede zaposlenosti, tako i nezaposlenosti koja bi se mogla vratiti na razine zabilježene tijekom 2019. godine. U cijeloj 2021. predano je 66.917 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola strancima (podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), dok je u samo prva četiri ovogodišnja mjeseca broj zahtjeva već dosegnuo 47.483. Kao i prijašnjih godina, većina tih zahtjeva bila je u domeni građevinarstva i turizma.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.