Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nedostatak sezonaca ga je skupo koštao: “Morao sam zatvoriti restoran”

Službeno nedostaje oko 20 tisuća turističkih radnika, neslužbeno, ta se brojka množi s tri

Nedostatak sezonaca ga je skupo koštao: “Morao sam zatvoriti restoran”

Kvarner je oduvijek među turističkim prvacima, ali sada je među onima koji su u najgoroj situaciji po pitanju nedostatka radnika. Nikola je morao zatvoriti jedan od svojih restorana u Rijeci, jer nije imao tko raditi.

"Svako toliko bi netko otišao, dobivali su nemoralne ponude i za sezonu i za neke druge varijante. Odlazak iz Hrvatske, nezadovoljstvo radnika i jednostavno smo bili prisiljeni, nismo mogli ostat na pola broja radnika", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Nikola Eterović.

U ovom drugom se krpaju. Iako je vlasnik, odrađuje i konobarske smjene.

Najveći broj objekata koji su i prije poslovali, otvorit će ove godine, ali je stvar u tome da će raditi sa smanjenim broje radne snage i neadekvatno obrazovane radne snage. Jer domaćih nema, a za strance su procedure prekomplicirane.

"Mi danas imamo situaciju, koja nije identična u svim situacijama, odnosno ispostavama policijskih uprava. Negdje se radne dozvole čekaju tri do četiri tjedna, a negdje imamo situaciju četiri do pet mjeseci", kaže direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

A svoju dozvolu za posao u Opatiji ipak je dočekao makedonski pizza majstor. Odlazak naših radnika njemu je bila prilika, piše RTL.

"U Makedoniji je osnovica plaće 300 eura. Puno manje prema tu. Triput manje", rekao je pizza majstor Nikola Bozoski.

Ovdje su plaće na razini njemačkih ili austrijskih, gdje konobari i kuhari u prosjeku dobivaju 500 eura više nego u Hrvatskoj. No svejedno su po radnike morali u inozemstvo.

"Da bi došao pravi čovjek vi njega morate vidjet, upoznat, razgovarat, napravit jednu minimalnu obuku negdje, gdje god bilo. Bilo u Srbiji, Makedoniji, Bosni, u Ukrajini. Sad evo dolaze nam iz Ukrajine djelatnici i to nam je jedna mrvica spasa, jer ti djelatnici ne trebaju nikakvu dozvolu. ", rekao je vlasnik restorana u Opatiji Stjepan Dunatov.

No to nije dovoljno. Broj turističkih radnika potrebnih Hrvatskoj vrti se oko 50 tisuća. A tek sa špicom sezone dolazi prava vrtoglavica.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.