Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Crnogorski sezonci zahtijevaju plaće kao u Hrvatskoj. Ugostitelji tvrde da oni toliko ne mogu zaraditi

Plaće kuhara su od 1200 eura naviše, barmena 800-900 eura, konobara 700 eura.

Crnogorski sezonci zahtijevaju plaće kao u Hrvatskoj. Ugostitelji tvrde da oni toliko ne mogu zaraditi

Turistički radnici Crne Gore zadovoljni su posjetom turista, ali nisu ponudom radne snage. I pored povećanja sezonskih plaća, koje se kreću od 50 eura na dan za pizza majstora do 800 eura mjesečno za konobare s plaćenim stanom i hranom, vlasnici turističkih objekata teško mogu naći radnike. Sugovornici kažu da sezonci iz drugih gradova još nisu počeli dolaziti, a da ih lokalni radnici ucjenjuju.

Vještine se cijene

U oglasima kuharima nude plaće od 1200 eura naviše, barmenima od 800 do 900 eura, konobarima 700 eura, koliko su poslodavci spremni platiti i pomoćnog kuhara. Uz to idu plaćen smještaj i hrana. U luksuznijim odmaralištima cijene rada su osjetno veće, ali i pored toga domaće radne snage nema, pa se poslodavci sve više zanimaju za radnike iz Kine, Filipina ili Meksika.

“Naši traže plaće kao u Hrvatskoj, a mi im to ne možemo dati. Turisti koji imaju novca idu u resorte i hotele, kod nas popiju kavu, limunadu i to je to. Nemamo toliku zaradu da bi dali veće plaće”, za Poslovni dnevnik rekao je jedan od vlasnika bara na plaži i dodaje da u Hrvatskoj već ima radnika iz Nigerije, Afrike do Filipina Meksika i Tajlanda. “Čuo sam da će i kod nas početi dolaziti čak i iz Nepala, Šri Lanke”, kazao je jedan od vlasnika hotela u Budvi.

Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, kaže da su plaće sezoncima, zahvaljujući povećanju minimalca, znatno više nego prethodnih godina.

“U nekim ugostiteljskim objektima značajno su uvećane zarade za pozicije koje ne traže visoku razinu kvalifikacije. Plaće za pozicije koje traže određene vještine, npr. pizza majstor ili barmen, su veće, ali opet ovise od poslodavca do poslodavca”, tvrdi Golubović.

Ističe da se kvalitetni i kvalificirani radnici iz Crne Gore često odlučuju za sezonske poslove u Hrvatskoj zbog značajno viših plaća, ali i uvjeta rada.

“Imati slobodan dan kao sezonski radnik u nekom baru ili restoranu kod nas je rijetka pojava, a u Hrvatskoj se podrazumijeva”, poručuje Golubović.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.