Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Isprva smo za strane radnike ‘obećana zemlja’, a potom daju petama vjetra

Tijekom prošle godine MUP je izdao više od 80 tisuća dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj.

Isprva smo za strane radnike ‘obećana zemlja’, a potom daju petama vjetra

Nepredvidivost, nestabilnost, kompleksnost i brze promjene su glavni izazovi upravljanja radnom snagom u graditeljstvu, istakla je Ana Jadrešin, konzultantica za ljudske resurse (HR) u Manpower grupi u svojoj prezentaciji “Fleksibilnost tržišta radne snage” koju je održala u sklopu konferencije “Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo”.

“Teško je predviđati što će se dugoročno događati, jer svijet zadnjih godina ima niz vrlo prijelomnih trenutka, od velike krize, korone, inflacije, ruske krize…”, kazala je Jadrešin.

Tijekom prošle godine MUP je izdao 81.986 dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj, što je bilo više od 10% više nego tijekom 2020. No, preliminarni podaci za ovu godinu pokazuje da je već podnijeto 50% više zahtjeva, objavio je poslovni dnevnik.

“Najviše radnika nam dolazi iz Bosne i Hercegovine i vezano je za turizam, a poslije toga dolazi građevina. Nakon BiH najviše stranih radnika u Hrvatsku dolazi iz Indije.

Velik problem je da mnogi radnici ovdje dolaze s nerealističnom slikom što ih ovdje očekuje. Zbog toga većina njih dolazi jednokratno i sami, gotovo nitko ne dovodi obitelj i vrlo brzo se vraćaju”, upozorila je Jadrešin.

Razlozi za neusklađenost očekivanja i realnosti je na obje strane – radnici vide Hrvatsku kao obećanu zemlju, birokracija je složena, a same agencije preuveličavaju kvalifikacije i radne sposobnosti radnika.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.