Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Porezni udar na restorane. Vlasnicima pristigle poruke o milijunskim dugovanjima

Nacionalna udruga ugostitelja već je nekoliko puta Poreznoj upravi sugerirala da dijelu ugostitelja ukine obvezu tzv. robno-materijalnog knjigovodstva

Porezni udar na restorane. Vlasnicima pristigle poruke o milijunskim dugovanjima

Iz svega što su u posljednjih dana u strahu prepričavavali vlasnici zagrebačkih restorana može se zaključiti da je ministar Zdravko Marić krenuo u porezni masakr ugostitelja.

Većina onih s kojima je razgovarao Jutarnji list, naime, ovih je dana na kućne adrese ili zasad usmenim putem dobila rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana. Nitko od ugostitelja nije želio istupiti javno jer su u strahu od toga kakve bi to posljedice moglo imati na njihovo poslovanje, a za mnoge od njih izgledno je da im prijeti i zatvaranje jer ne znaju odakle smognuti novac kojim bi podmirili dug prema državi.

Procedura koju su prošli, prepričavaju, više-manje je ista. Krajem prošle godine ugostiteljske objekte - navodno uglavnom one s prihodima većim od tri milijuna kuna - počeli su ophoditi poreznici koji bi u njima mjesec dana provodili nadzor te kontrolirali tzv. robno-materijalno knjigovodstvo.

Prvo mir, pa porezna rješenja

Potom su uslijedili mjeseci mira, da bi posljednjih dana vlasnici na adrese počeli primati porezna rješenja iz kojih proizlazi kako na ime PDV-a državi duguju i do nekoliko milijuna kuna, a većina njih bila je u šoku zbog obrazloženja kako je Porezna uprava došla do ovih cifri.

- Sve u svemu, Porezna uprava zauzela je kreativni stav. Da ga skroz pojednostavim, njihov je zaključak da smo proizvode prodavali po cijenama nižima od onih koje bi trebale biti te su nam to sada odlučili naplatiti. Logika je, naravno, posve sumanuta jer je marža nešto što imamo pravo slobodno određivati na tržištu i jedino pravilo koje ovdje vrijedi jest da robu ne prodajemo po nižoj cijeni od one koju smo platili - priča jedan ugostitelj za Jutarnji list koji je želio ostati anoniman.

Navodno se radi o tome da je Porezna procijenila da trošak namirnica u konačnoj cijeni obroka ne smije biti veći od 40 posto, a tamo gdje su pronašli da je taj udio bio viši, odlučili su na razliku naplatiti PDV smatrajući da se ne radi o stvarnim cijenama, već o načinu prikrivanja neprijavljenih računa. On još uvijek nije primio pisano rješenje, ali ga je ovih dana doznao usmeno te nam je potvrdio da je riječ o iznosu između 500 tisuća i milijun kuna, za koje je izgledno da će ih jako teško platiti.

Ključevi u bravu

Drugi zagrebački ugostitelj prošao je još gore. Potvrdio nam je da je nakon posjeta poreznika dobio rješenje prema kojem državi na ime PDV-a duguje dva i pol milijuna kuna.

- Ovo je masakr, doslovno masakr restorana. Slobodno mogu staviti ključeve u bravu. Prvo su uništili noćne klubove, sada smo na redu mi, a event industrija više ionako ne postoji. Sve je to u našem slučaju počelo prije tri, četiri mjeseca, kad su počeli češljati sve - doslovno svaki papir i račun. OK, normalno je da postoji porezni nadzor, ali da su baš sva zvučnija imena na ugostiteljskoj sceni dobila takve astronomske iznose, to je zbilja malo neobično - priča.

Neki iznosi zvuče nadrealno visoko pa se tako, naprimjer, spominje informacija prema kojoj je jedan restoran na području Istre dobio rješenje u iznosu od četiri milijuna kuna, no Jutarnji to nije uspio službeno potvrditi.

Jedna pizzerija u Rijeci navodno treba na ime PDV-a platiti 400 tisuća, a brojni drugi koje smo kontaktirali potvrdili su nam da još uvijek nisu dobili rješenja, ali da su u nadzoru i da zbog svega što se ovih dana priča među ugostiteljima - obavijesti poreznika čekaju u strahu.

Kod jednog dijela porezni nadzor se odnosio na 2021. i 2020. godinu, nekima se gledala i 2019., ali kod svih vladaju šok i konsternacija basnoslovnim iznosima, posebno u trenucima u kojima su jedva preživjeli pandemiju, a kamoli poskupljenja energenata, koja su kod mnogih troškove povećala za tri puta.

- Da su barem u pitanju kazne. Recimo, da je Porezna utvrdila nekakvu kaznenu odgovornost pa da se možemo obraniti, nego oni naprosto na temelju vlastitih procjena o našim troškovima odlučuju koliko smo ostali dužni na ime PDV-a. Kako da mi takve procjene osporimo? - ugostitelji su u nevjerici.

'Upozoravali smo...'

S ovim problemom upoznata je i Nacionalna udruga ugostitelja, koja kaže kako je već nekoliko puta Poreznoj upravi sugerirala da ugostiteljima koji posluju do određenih iznosa ukine obvezu takozvanog robno-materijalnog knjigovodstva koje podrazumijeva kontrolu unosa i potrošnje robe, a koja u stvarnosti teško funkcionira kod robe iz rinfuze.

- Upozoravali smo na primjere zemalja EU u kojima su obveznici tog knjigovodstva samo subjekti s preko pet milijuna eura prihoda, no kod nas ne samo da se od toga nije odustalo, nego se očito krenulo u dodatne kontrole - kazali su u Udruzi.

Sve u svemu, rješenja koja ovih dana stižu ugostiteljima posljedica su takozvanog robno-materijalnog knjigovodstva što je stavka koju je Nacionalna udruga ugostitelja već ranije imala u svojem programu unapređenja uvjeta rada te ukazivala na brojne nelogičnosti te sve ono što bi trebalo pojednostaviti po uzoru na ostale zemlje EU. - Imali smo i radne sastanke na tu temu te došli do točke gdje čekamo odgovor Porezne uprave što možemo pospješiti. Također ukazali smo na probleme vođenja robno-materijalnog knjigovodstva u praksi i nećemo odustati od boljih rješenja - kazali su nam u Udruzi. Nakon ispovijesti šokiranih ugostitelja, Jutarnji list kontaktirao je ministra financija Zdravka Marića kako bi ga zamolio za pojašnjenje, ali on nam je u kratkom razgovoru kazao kako ne može ništa komentirati.

Iz Porezne uprave pak neslužbeno doznajemo kako oni "provode svoje redovite aktivnosti te u okviru njih provjeravaju postoje li kod ugostitelja kakve nepravilnosti".

Na pitanje zašto je tako velik broj ugostitelja primio tako visoka porezna rješenja te kako je moguće da je baš tako velik broj njih ostao dužan na ime PDV-a, nismo dobili odgovor.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.