Share
Tweet
Share

Harburg-Freudenberger Belišće, društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju strojeva

 

Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o.

Tradicija metalske struke u Belišću seže do samih početaka industrije na ovom području. Osnivanjem industrije prerade drva pojavljuje se i potreba za radnicima metalske struke za održavanje strojeva. U isto vrijeme započinje i izgradnja uskotračne željeznice (Slavonsko-podravska željeznica) za koju je trebalo održavati vlastite vozne kapacitete te se već 1884. godine gradi prva zgrada remontne radionice na mjestu gdje su danas smještene hale tvrtke Harburg - Freudenberger Belišće d.o.o.

1. travnja 1998. godine iz Tvornice strojeva nastaju tri nove tvrtke: Tvornica strojeva – nasljednik stare tvornice, Tvornica elektro opreme (iz odjela Tvornice strojeva koji se bavio elektronikom i elektromontažom) te zajedničko ulaganje Kruppa i Belišća d.d. – Krupp Belišće Elastomertechnik d.o.o.

Prvi predsjednik Uprave, dr. Rothenbacher uveo je brojne novosti u poslovanje, a najvažniji je bio novi odnos prema poslu u situaciji kada se nalazimo na svjetskom tržištu na kojem nema milosti. Kvaliteta, rokovi isporuke i cijena, a iznad svega kupac – temelji su uspjeha današnje firme.

Belišće je ušlo u grupu Krupp Elastomertechnik GmbH sa sjedištem u Hamburgu koja se bavila proizvodnjom postrojenja za proizvodnju automobilskih guma te preša za ekstruziju jestivog ulja. Tvornica u Belišću zamišljena je prije svega kao proizvodni dio grupe.

S početnih 156 zaposlenih 1998. godine, firma je porasla na 230 zaposlenih u 2001. godini. U tom su razdoblju učinjene i brojne investicije kojima je konačno, nakon dugog ratnog perioda, strojogradnja u Belišću počela hvatati korak sa svjetskim događanjima u struci. Pripadnost velikom koncernu značila je i mogućnost nabavke modernih CNC strojeva koji su staromodni strojni park podigli na znatno višu razinu. Kombinacija starih strojeva iz Tvornice strojeva, polovnih iz Kruppa te novih investicija doprinosi niskim troškovima proizvodnje što znači dobar položaj na svjetskom tržištu.

Tijekom 2001. godine dva velika njemačka koncerna iz područja strojogradnje - Thyssen i Krupp - spajaju se u jedan i nastaje ThyssenKrupp, a tvrtka u Belišću mijenja svoj naziv u ThyssenKrupp Belišće d.o.o.

Osim proizvodnje hidrauličnih preša, u Belišće se sve više selila proizvodnja ostalih strojeva ili sklopova koji u procesu proizvodnje automobilske gume prethode presi. Dijelovi i sklopovi miksera za miješanje sirove gume, ekstrudera, rezača gume, stroja za konfekcioniranje sastavni su dio proizvodnog programa. Kako je rasla proizvodnja dijelova iz ovoga programa, tako je opadao broj ostalih firmi iz ThyssenKruppova koncerna za koje su se radili dijelovi.

Od 2005. godine novi vlasnik grupe je zaklada Possehl sa sjedištem u sjevernonjemačkom gradu Lübecku. Grupa mijenja naziv u Harburg-Freudenberger prema sjedištima tvornica u Njemačkoj: u Hamburškom predgrađu Harburg te u gradu Freudenbergu u središnjoj Njemačkoj. I tvrtka u Belišću mijenja ime u Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o.

Novo ime nije donijelo puno promjena u Belišće: proizvodni program nije se promijenio, nastavilo se s brojnim investicijama, no rasla je orijentacija na razvoj proizvodnje u kooperaciji. Naime, dostizanjem brojke od 400 zaposlenih zaokružio se rast tvrtke u postojećim prostorima. Daljnji rast bio je moguć samo s investicijama u nove proizvodne hale. Iz tog razloga, ali i zbog veće fleksibilnosti kojom bi se odgovorilo na turbulencije na svjetskom tržištu, donesena je odluka da se dodatni kapaciteti potraže u kooperaciji, posebno u najbližoj okolini. Veliki je trud uložen u razvoj malog poduzetništva kako u Belišću tako i u susjednim gradovima. Procjenjuje se da osim 400 zaposlenih u HF Belišću, još 250 radnika direktno radi za Harburg-Freudenberger. Tvrtka u Belišću je postala jedan od nositelja strojarskog poduzetništva ovog dijela Hrvatske.

U 2008. godini, desetoj godini od osnutka, tvrtka HF Belišće postigla je i svoje najbolje rezultate. Proizvedeno je i isporučeno 200 preša koje se izvoze na sve kontinente osim Australije čime je tvornica u Belišću vodeći svjetski proizvođač hidrauličnih preša za vulkanizaciju automobilskih guma. Kao glavni i strateški kupci koji dolaze u Belišće na preuzimanje strojeva, ističu se svi najveći i najznačajniji proizvođači automobilskih guma u svijetu – GoodYear, Michelin, Continental, Pirelli. No, posao tvornice strojeva iz Belišća ne završava otpremom strojeva. Serviseri iz Belišća odlaze instalirati strojeve direktno kod kupaca i tek s početkom proizvodnje guma završava naš dio posla.

Kvalitetan stroj, uz prihvatljivu cijenu i isporučen na vrijeme, najviše je što kupac u današnje vrijeme može poželjeti. S takvim strojevima iz Belišća povećala se i potreba kakvu u postojećim prostorima, pa ni s kooperantima, nije moguće zadovoljiti. Da bi se odgovorilo na značajno povećanje narudžbi (s 215 u 2010. god. na cca 400 u 2011.god. te na cca 500 narudžbi u 2012 god.)  bilo je potrebno proširiti postojeće kapacitete te je u proteklih šest mjeseci otvoren još jedan pogon pod istim imenom na lokaciji u Valpovu. Ovo je omogućilo i zapošljavanje velikog broja novih radnika te ta brojka danas iznosi 620  zaposlenih.

U četrnaestogodišnjem postojanju tvrtka Harburg-Freudenberger Belišće postala je lider hrvatske strojogradnje te je ime Harburg-Freudenberger Belišće promovirala i prenijela u gotovo u sve zemlje svijeta. Velika je vjerojatnost da su gume koji imate na vašem automobilu napravljene upravo na stroju proizvedenom u tvrtki Harburg-Freudenberger Belišće.

Što se budućnosti tiče, HF grupa pa samim time i HF Belišće želi učvrstiti svoju poziciju globalnog lidera na tržištu proizvodnje strojeva i postrojenja za izradu auto-guma i ekstruziju jestivog ulja i to na slijedeće načine:

1. Iskustvom
Imamo više od 155 godina iskustva u strojogradnji, a postoji vrlo malo tvrtki diljem svijeta koje imaju toliko dugu povijest i akumuliranu stručnost.

2. Inovacijama
Mnogi ljudi mogu proizvoditi kopije – s nama, dobijete originalan proizvod. Mi ulažemo u istraživanje i razvoj naših strojeva od 1855. godine. U 2012. više od 5% našeg prometa će biti ponovno investirano u razvoj i istraživanje. Dakle, kada su u pitanju tehničke inovacije, ne čudi da ćemo i dalje biti predvodnik, a samim time i zašto nas često kopiraju.

3. Kvalitetom
Kupci diljem svijeta cijene apsolutnu pouzdanost i vijek trajanja te garanciju servisa za naše strojeve.

4. Individualnošću
Nijedan od naših strojeva nije „konfekcijski“ nego su svi dizajnirani i proizvedeni u skladu s individualnim zahtjevima naših kupaca. Svim našim kupcima stojimo na raspolaganju od faze planiranja proizvodnje stroja do puštanja u rad u njihovim tvornicama diljem svijeta.

5. Globalnim servisom
Svim svojim kupcima pružamo 24-satnu uslugu kako bi osigurali da naši strojevi nikada ne prestanu raditi. Imamo lokacije diljem svijeta, tako da su naši stručnjaci uvijek u neposrednoj blizini kupca.

6. Entuzijazmom za naše proizvode
Kreatori s dušom i tijelom – to smo mi. Kada je riječ o interesima naših klijenata, naš tim visokokvalificiranih djelatnika ima posebne rezerve kreativnosti, iskustvo i predanost. To stvara povjerenje i vidljivo je kod naših kupaca svakodnevno.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.