Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Izračun iznosa otpremnine

Sporazumnim ugovorom o prekidu radnog odnosa prestao sam raditi u dotadašnjoj tvrtci. Duljina radnog staža u toj tvrtci mi je bila preko 4 godine. Tvrtka se ugovorom obvezala isplatiti mi otpremninu. S otpremninom su me zatezali do nedavno, kada me nazvala bivša šefica i poručila mi kako ja po zakonu nemam pravo na otpremninu, te mi ju oni neće isplatiti. Zaprijetio sam im sudskom tužbom, jer smo u ugovoru o prestanku radnog odnosa definirali otpremninu (ne i iznos). Kako se izračunava minimalna visina otpremnine i što treba poduzeti ako ju poslodavac ne želi isplatiti?

Iz Vašeg pitanja proizlazi da je raskid ugovora o radu između Vas i poslodavca nastao temeljem sporazuma.

Zakon zaista u tom slučaju ne obvezuje poslodavca na isplatu otpremnine, ali isto tako nije niti zabranjeno ugovoriti otpremninu i u slučaju sporazumnog raskida ugovora o radu.

Dakle, ako se sporazumom o prestanku ugovora o radu utvrdili da će Vam poslodavac isplatiti otpremninu, poslodavac je to i dužan napraviti.

Visina otpremnine utvrđuje se sukladno dužini neprekidnog radnog odnosa kod istog poslodavca (što je u Vašem slučaju četiri godine) i visini prosječne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Zakonska odredba propisuje da poslodavac ne smije ugovoriti niti odrediti otpremninu manju od jedne trećine prosječne plaće isplaćene u tri mjeseca koja prethode prestanku radnog odnosa i to za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Sukladno tome Vi imate pravo na minimalno na četiri trećine bruto plaće odnosno jednu bruto plaću i još jednu trećinu.

Napominjem da se radi o zakonskom minimumu, a o tome da li će otpremnina biti veća ovisi kako je to uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom ako je zaključen kod poslodavca.

Ukoliko Vaš poslodavac ne želi dobrovoljno ispuniti svoju obvezu ne preostaje Vam drugo do svoje pravo ostvariti u sudskom postupku.

Mirovina, otpremnina

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje