Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako se ponašati za vrijeme razgovora za posao

Kako se ponašati za vrijeme razgovora za posao

Prije intervjua sjetite se da ste se pripremili te da ste dobar kandidat za radno mjesto (jer da niste, ne biste niti ušli u 'uži krug').

Prvi susret 

Kad se pojavi osoba koja će voditi intervju s vama, smiješite se i gledajte je u oči. Stanite i pričekajte da vam ona prva pruži ruku te joj uzvratite srdačnim rukovanjem. Nakon pozdrava i međusobnog predstavljanja, ukoliko procijenite potrebnim, možete započeti razgovor tako da ponavljajući njeno/njegovo ime iskreno i prijateljski konstatirate kako vam je bilo ugodno razgovarati s njom preko telefona ili kako vam je drago što ste ju napokon upoznali.

Nakon ulaska u prostoriju u kojoj će se održati intervju pričekajte da vam ponudi mjesto na koje ćete sjesti i ne dirajte stvari koje se nalaze na stolu ili u vašoj okolini. Ako zamijetite kakvu zanimljivu sliku ili neki drugi detalj možete prokomentirati, no neka komentar bude iskren i obostrano koristan. Imajte na umu da će u većini slučajeva biti zamijećeno sve: kako ste obučeni, vaš izraz lica, govor tijela, način na koji se izražavate, itd.

Tijekom intervjua

Tijekom samog intervjua pokušajte se usredotočiti na želje i potrebe poslodavca, tako da vaši odgovori na postavljena pitanja budu ujedno i moguća rješenja njegovih problema te zadovoljenje njegovih potreba. Odgovarajte iskreno i srdačno, održavajući kontakt očima sa sugovornikom, no nemojte biti prenapadni. Pokušajte svoj stil komunikacije prilagoditi stilu sugovornika.

Nikada ne prekidajte ispitivača dok vam postavlja pitanje ili daje odgovor na vaše pitanje. Odgovorite na svako postavljeno pitanje, ne izbjegavajte odgovore i neka vaši odgovori i komentari budu jasni, iskreni i sažeti. Budite sigurni u sve što kažete te imajte spremne argumente za iznesene stavove. Svoje odgovore upotpunite konkretnim primjerom iz života, opisom situacije kada ste imali priliku djelovati na određeni način te iskazati sposobnosti i vještine koje spominjete. Također, znajte da je u redu uzmete li si vremena za razmišljanje oko davanja pojedinih odgovora.

Izbjegavajte govor tijela koji će odavati vašu nervozu npr. lupkanje nogom, konstantno popravljanje kose, pucketanje prstima, i sl. Svako postavljeno pitanje shvatite kao priliku da argumentirano obrazložite zašto bi baš vas trebali zaposliti, a ne nekog drugog kandidata. Općenito, imajte na umu da ljudi vole surađivati s onima, koji razumiju njihove potrebe, koji ih podržavaju i poštuju njihove stavove.

Privođenje intervjua kraju

Kako se intervju bliži kraju možete očekivati trenutak u kojem će se od vas tražiti da postavite pitanje svom sugovorniku. Iskoristite priliku, pokažite motivaciju i svoju proaktivnost. Ne dozvolite si odgovor kako nemate pitanja. Sad je trenutak da postavite pitanja koja ste smislili pripremajući se za intervju. Recite sve što tijekom intervjua niste imali priliku, a smatrate da treba biti izrečeno, izjasnite se kako ste shvatili radne zadatke te na koji način možete pridonijeti razvoju i uspjehu tvrtke. Na samom kraju zahvalite se na ponuđenoj prilici i informirajte se o daljnjem tijeku selekcijskog procesa.

Kako biste ostavili što bolji dojam:

•  Pažljivo birajte riječi, ne budite vulgarni, ironični, umišljeni…
•  Ako procijenite da je humor dobrodošao, našalite se, no učinite to s mjerom
•  Aktivno slušajte! Trudite se shvatiti o čemu se razgovara i s tim ciljem postavljajte pitanja. Pokažite entuzijazam!
•  Ne odgovarajte samo sa 'da' i 'ne'. Neka vaši odgovori budu sažeti i jasni.
•  Budite iskreni!
•  Sjedite uspravno i mirno, nemojte previše gestikulirati.
•  Ne pušite cigarete, ne žvačite gumu za žvakanje.
•  Pristupite intervjuu kao razgovoru ravnopravnih osoba.
•  Nemojte biti nezainteresirani; kao da ste tu zato što morate biti, a ne zato što želite baš ovaj posao.
•  Izbjegavajte razgovor o plaći u ranoj fazi intervjua, raspitajte se o poslu. Pokušajte osobu koja vas intervjuira navesti da vam sama kaže u kojem rasponu bi se trebala kretati plaća.
•  Nemojte davati suvišne komentare o svojim sadašnjim i bivšim poslodavcima. Štoviše, čak iako ih gledate u negativnom svjetlu, nemojte to pokazati.
•  Ne podcjenjujte svoja prijašnja iskustva, bez obzira koliko vam se činila nebitnima.

Selekcijski postupak

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje