Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako napisati dobru molbu za zaposlenje?

Kako napisati dobru molbu za zaposlenje?

Molba je uvod u vaš životopis i vaša ponuda tvrtki kojoj se obraćate. Kvalitetno napisana molba neće promaći ničijoj pažnji.

Bilo da se javljate na oglašeno radno mjesto ili se predstavljate tvrtki/head hunteru s molbom da vas uvrsti u svoju bazu podataka potencijalnih posloprimaca, molba mora jasno izražavati vaše sposobnosti, kompetitivne prednosti i potencijalan doprinos budućoj tvrtki.

Molba mora imati formu standardnog poslovnog pisma
U gornji desni kut upišite u prvi red svoju adresu, u drugi grad i poštanski broj, a u treći red datum. Nakon datuma ostavite jedan red prazan i onda na lijevoj strani navedite puno ime primatelja, njegovu funkciju, naziv tvrtke, adresu, poštanski broj i grad. Pismo započnite sa ‘Poštovani g./gđo’, koristeći prezime osobe kojoj se obraćate ili njenu funkciju, a završite poslovnim tonom (‘Srdačan pozdrav’, ‘S poštovanjem’, ili slično).

Molba ne treba biti duža od jedne stranice
Sadržaj profesionalno napisane molbe treba biti podijeljen u tri osnovna paragrafa: 

  • u prvom paragrafu navedite zašto se javljate na natječaj
  • u središnjem dijelu navedite znanja i vještine kojima možete doprinijeti toj konkretnoj tvrtki - to je najvažniji dio molbe
  • u završnom dijelu odgovorite na pitanje zašto ste odabrali baš ovu tvrtku

Molba mora biti pisana ciljano
Obraćate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumijete s kim komunicirate. Nemojte nikada jedan primjerak molbe slati na nekoliko različitih oglasa! Potražite informacije o tvrtki na čiji se oglas javljate, dobro proučite kakvog kandidata traže (piše u oglasu) i u molbi objasnite što vas je motiviralo da im se javite. 

U molbi poslodavcu nudite konkretan doprinos
U životopisu ste naveli u čemu ste sve dobri, a u molbi to konkretno pojasnite odnosno, opišite poslodavcu kako vaše znanje konkretno njemu može biti korisno. Da biste to uspjeli, morate razumjeti konkretne zahtjeve posla, viziju i ciljeve tvrtke. Ako ste proučili tvrtku i sadržaj oglasa, to će biti lako napisati.

Molba ne ponavlja informacije prisutne u životopisu
Ona naglašava informacije kojih u životopisu nema ili koje, u sažeto napisanom životopisu, ne dolaze do izražaja. Životopis je dokument koji opisuje vaše cjelokupno iskustvo. Molba je dokument koji opisuje koji dijelovi tog vašeg iskustva bi mogli biti posebno interesantni tom konkretnom poslodavcu kojem se javljate.

U molbi je prisutna određena 'nota osobnosti'
Za razliku od životopisa, koji se piše u natuknicama, u molbi koristite potpune rečenice. To znači da stil pisanja može puno reći o vama. Iskoristite to. Navedite razloge zbog kojih posebno cijenite tvrtku kojoj se javljate i razloge zbog kojih bi vaše znanje koristilo baš tom poslodavcu. Zadržite profesionalan oblik komunikacije te izostavite informacije o privatnom životu.

U molbi navedite radno mjesto za koje aplicirate
Kandidati često molbu započinju rečenicom 'Javljam se na Vaš natječaj...'. Tvrtke često imaju više od jednog otvorenog natječaja, stoga navedite naziv radne pozicije za koju ste se javili, kako bi vaša molba od početka bila promatrana u točnom konktekstu. 

Životopis i molba za zaposlenje

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje