Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Preporuka sve važnija u traženju posla!

Preporuka sve važnija u traženju posla!

U svijetu uobičajena poslovna praksa, u Hrvatskoj – tek u povojima. Preporuka je važan dokument koji Vam može otvoriti mnoga vrata.

Preporuka je više od životopisa i poslovne zamolbe. Tu Vi sami ističete svoje kvalitete. Za razliku od toga, u preporuci te kvalitete potvrđuje Vaš (bivši) poslodavac – za budućeg, nema bolje reference od te!   

Preporuke u najvećoj mjeri traže internacionalne kompanije, bez obzira na sektor kojem pripadaju, a i sve veći broj hrvatskih tvrtki prepoznaje njihovu vrijednost.

Aleksandar Zemunić, direktor tvrtke SELECTIO HR akadenija, koja se bavi upravljanjem ljudskim resursima, ističe: „Traženje preporuka općenito je dobra praksa jer su u njima sadržane informacije koje su temelj za dobro zapošljavanje.“

Ako Vam poslodavac sam ne ponudi preporuku, sastavite je sami i zamolite ga da je potpiše, ukoliko je suglasan s njenim sadržajem. Ipak, poslodavci bi i sami trebali znati pisati preporuke.

Kako izgleda preporuka? 

Preporuka mora dati informacije o nekoliko važnih detalja:

  • opis konteksta suradnje – koliko je dugo trajala i u kakvom su odnosu bili kandidat i osoba koja je osigurala preporuku (nadređeni, kolega u timu i sl.)
  • ostvareni rezultati – jake strane kandidata, područja na kojima postoji prostor za poboljšanje i napredak
  • informacije o suradnji i odnosu kandidata s klijentima, članovima tima i sl.

Provjera preporuke…

“SELECTIO, kao i svi ozbiljniji poslodavci uglavnom telefonski provjerava preporuke kandidata kako bismo dobili informaciju o kandidatu iz prve ruke – osobe s kojom je kandidat usko surađivao, odnosno osobom koja je ocjenjivala rad kandidata” – ističe Zemunić. – “Preporuka je jedan od važnijih elemenata pri donošenju konačne odluke o odabiru zaposlenika. Zna se dogoditi da na temelju dobivene preporuke kandidata ne možemo preporučiti klijentu.”

Moja preporuka

Preporuka je posebno važan dokument ukoliko planirate tražiti posao u drugim zemljama, a u Hrvatskoj sve više dobiva na važnosti. Sakupljajte preporuke i tako na vrijeme osigurajte svoje dobre pregovaračke pozicije na budućim razgovorima za posao. 

Više o preporukama pročitajte u 'Šalabahterima' portala MojPosao.

Izvor: SELECTIO HR akadenija

Savjeti stručnjaka

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje