Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Stvari koje vam zaposlenik nikada neće priznati

Stvari koje vam zaposlenik nikada neće priznati

Ponekad vam zaposlenici neće reći ono što biste zaista trebali čuti.

Vaši zaposlenici imaju puno briga. One najveće neće reći naglas, pogotovo pred vama. Ponekad je njihova šutnja dobra, ali ponekad vam može uskratiti dragocjene informacije: važno je znati što zaposlenici doista žele i što očekuju od vas.  

Pogledajte sljedeći popis. Nad nekim 'neizrečenim' stvarima morali biste se ozbiljno zamisliti:

1) „Molim vas, nemojte mi govoriti o svom privatnom životu.“

Iako razgovor o privatnim stvarima pomaže u izgradnji odnosa i povjerenja, ponekad sa mnom dijelite informacije, a uopće me ne poznajete tako dobro. Ponekad me naprosto ne zanimaju stvari poput: gdje ste proveli godišnji odmor, kako izgleda vaša kolekcija slika, satova, automobila ili vaša kuća na obali. Možda i zato jer ja to nemam.

Želim osjećati kao da pripadam ovdje, ali još važnije, želim znati kako napredujem. Ako radim već jako dugo kod vas, zanima me jeste li svjesni moje vjernosti tvrtki, cijenite li to i je li vam stalo do toga da ostanem još dulje. Ako pričate samo o sebi, to pokazuje da vam je stalo samo do samog sebe.

2) „Zar ne vidite da zaista imam posla?“

Evo što se događa: vi zastanete jer vam je do čavrljanja, a ja prekidam svoj posao kako bih čavrljao s vama. Kada vi odete, ja sam u zaostatku i razmišljam kako to nadoknaditi. Rado bih razgovarao s vama, ali imam posla. Ponekad biste me mogli pitati imam li puno posla i možete li mi kako pomoći. A bilo bi mi posebno drago da ne moram s vama čavrljati baš onaj dan, kada planirate 'skenirati' moj rad i kako napredujem u realizaciji poslova koje ste mi zadali.

3) „Vidim da vas zaista ne zanima moj privatni život.“

Ponekad me pitati „Kako su djeca?“ i znam da to pitate iz kurtoazije. Zapravo ne znate koliko djece imam, koliko imaju godina i što se s njima događa. Ili uzmite vremena kako biste me bolje upoznali i mogli pitati nešto zaista konkretno ili se naprosto držite tema vezanih uz posao. Ionako preferiram teme vezane uz posao. Ako me već nešto i pitate, dozvolite mi da vam kažem ono što želim, umjesto što vi cijelo vrijeme pričate i tako razgovor svedete na - monolog.

4) „Tvrdite da me cijenite. Dajte mi onda neki važan zadatak.“

Kada mi poklonite povjerenje da mogu odraditi zahtjevniji posao, to znači da me poštujete.

5) „Tvrdite kako imate povjerenja u mene. Dajte mi onda neki važan zadatak i dozvolite mi da sam odlučim kako ću ga odraditi.“

Normalno je da ćete mi dati neke smjernice u realizaciji posla – na kraju krajeva, to je vaš posao. Ipak, ako mi dozvolite da sam pronađem najbolje rješenje, to znači da vjerujete mojoj procjeni. Cijenim to.

6) „Zapravo, želio bih raditi ovdje jako dugo.“

Prosječan zaposlenik promijeni nekoliko poslova prije 30-te godine života. Neki mijenjaju posao radi novca, drugi zato jer se ne slažu sa svojim nadređenim. Ne morate biti poslodavac koji je poznat po čestim odlascima/dolascima zaposlenika. Osim toga, stresno je često mijenjati posao i neću se odlučiti na to, ako mi ne pružite razlog.

7) „Zahvala mailom je ok ali jednostavno 'hvala' uživo je ono što mi zaista treba.“

Jasno, svaki put kad primim plaću to je jedan oblik zahvale za moj odrađeni posao, ali ne u potpunosti. Ponekad zaista želim dobiti potvrdu da ste svjesni koliko radim i koliko se trudim i jednostavno 'hvala' značit će mi više od bilo čega. Npr. „Hvala ti što si se pobrinuo za tog zahtjevnog klijenta.“, „Hvala ti što si uskočio i pomogao mi oko ove prezentacije.“ Ja ću se dobro osjećati, a vi ćete dobiti priliku započeti sa mnom neku temu oko koje vam mogu dodatno pomoći. (M.M.)

Izvor: Inc.com

Motivacija zaposlenika

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje