Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kako sigurno do posla u inozemstvu

Kako sigurno do posla u inozemstvu

Za odlazak na rad u inozemstvo posebno su zainteresirani mladi, ali većina ne zna odakle krenuti s potragom.

Posao u inozemstvu možete tražiti sami putem The Network mreže koja okuplja vodeće portale za oglašavanje radnih mjesta u 133 zemlje svijeta, no najvažnije je da se prije toga dobro informirate ili, ako je moguće, potražite posrednika.

Hrvatski zavod za zapošljavanje posreduje pri zapošljavanju u inozemstvu jedino u Saveznoj Republici Njemačkoj, što je definirano kroz dva sporazuma: 

  • Sporazum o zapošljavanju radnika radi usavršavanja njihovog profesionalnog i jezičnog znanja (tzv. gostujući radnici), koji definira da kvota radnika na privremenom radu koje može prihvatiti svaka strana iznosi 500 godišnje.
  • Dogovor o postupku zapošljavanja hrvatskih radnika u SR Njemačkoj, koji je bilateralni sporazum o zapošljavanju između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Bundesagentur für Arbeit, te regulira zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti, kao i zapošljavanje medicinskih sestara/tehničara s položenim stručnim  ispitom na duže ili neodređeno.

Zavod posreduje bez naknade pri zapošljavanju u inozemstvu (SR Njemačka) za:

Na ovim linkovima možete pronaći detaljnije informacije, ali i obrasce za prijave. 

Migracijski informacijski centar - prikupite potrebne informacije 

U Migracijskom informacijskom centru migranti i potencijalni migranti mogu dobiti informacije i savjetodavne usluge vezano uz zemlje članice Europske unije, Švicarsku, SAD, Kanadu, Novi Zeland i Australiju, a također se pružaju i informacije o mogućnostima dolaska stranaca ili povratnika u Republiku Hrvatsku.

Vidi članak: 12 najtraženijih zanimanja u Njemačkoj 

Informacije se mogu dobiti o:

  • vizama
  • zapošljavanju i životnim uvjetima
  • školovanju u inozemstvu
  • imigracijskim programima
  • pravima i zaštiti migranata
  • spajanju obitelji
  • mogućnostima nakon povratka u Hrvatsku.

Kako samostalni korisnik ovdje možete pronaći informativne brošure o pojedinim zemljama.  

Za daljnje informacije ili dogovaranje termina savjetovanja možete se obratiti na neke od ovih kontakata.  

Imajte na umu da Migracijski informacijski centar nije predstavnik veleposlanstva i konzulata te ne posreduje pri zapošljavanju i ne omogućava izdavanje vize ili boravišne / radne dozvole, niti pruža druge konzularne usluge.

Veleposlanstva i konzulati u RH

Popis možete pregledavati ovdje, a bilo bi korisno i da se informirate o hrvatskim konzularnim uredima u zemlji gdje želite raditi, kako biste uvijek znali kome se možete obratiti za pomoć, ako zatreba.

Agencije za rad na brodu 

 Zanima li vas rad na brodu (cruiser), imate mogućnost kontaktirati agencije za zapošljavanje koje rade za određene brodske kompanije.

Agencije provjeravaju vaše iskustvo, preporuke, dosje te vam dogovaraju liječnički pregled.

Ipak, budite oprezni. Postoje mnoge reklame koje nude informacije o ovoj vrsti poslova, a od vas se može tražiti da platite letke ili knjige. 

Postoje korisni forumi na ovu temu, gdje možete upoznati ljude koji već imaju iskustvo rada na brodu i gdje možete pronaći preporuke za neke regionalne agencije koje posreduju u ovoj vrsti zapošljavanja. Jedan takav forum možete pogledati ovdje

Selekcijski postupak

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje