Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Poslovni imidž menadžera i poduzetnika

Riječ imidž prisutna je više nego ikada u današnjem rječniku. U medijima, uredima, svakodnevnim susretima... sve češće čujemo komentare vezane uz nečiji imidž.


Ubrzani tempo donio je, naime - između ostalog i površnost u prosuđivanju nekoga ili nečega. Tu su velik utjecaj imali mediji željni senzacionalizma koji su u nemilosrdnoj marketinškoj utrci nametnuli brojne stereotipe i o imidžu.

Što je (sve) imidž
Sam izraz imidž podrazumijeva emocionalnu sliku, tj.predodžbu o nekoj osobi, proizvodu, tvrtki, zemlji, naciji. To je zbir uvjerenja, ideja i impresija koje drugi imaju u odnosu na njih. Stavovi i akcije tih subjekata u odnosu na osobu, proizvod/ uslugu, tvrtku - velikim dijelom su uvjetovani upravo imidžem. Imidž može biti pozitivan, neutralan ili negativan, a može se govoriti o imidžu proizvoda, brand-a, linije, prodavaonice, tvrtke, djelatnika, nacije. Elementi imidža se mogu mjeriti pa postoji cijeli instrumentarij za to kao npr. skale poznatosti, sklonosti, prihvaćenosti…nekoga ili nečega. Kada govorimo o imidžu osobe podrazumijevamo poslovni imidž djelatnika neke tvrtke i/li institucije. Pri tome mislimo na sliku koju odašiljemo svijetu, dojmu koji ostavljamo na druge. Imidž je ujedno i poruka koju šaljemo drugima. U domeni osobnog imidža tu poruku čini i naša pojavnost.

Imidž = komunikacija
Osobni imidž je komunikacija i to ona dominantna – neverbalna. Neverbalnu komunikaciju čine tzv. govor tijela uz kontakt očima, stav, geste, glasovne ekspresije, izraz lica, odjeća, obuća, dodaci, simboli, make up, mirisi... - dakle sve ono što predstavlja imidž osobe. Zbog toga je za napredak u karijeri presudno osvijestiti značaj imidža i usavršiti vještine upravljanja njime kao dijelom upravljanja samim sobom. Upravljanje imidžem se sastoji od                   nekoliko koraka.

Prvi je upravo osvijestiti značaj osobnog imidža kao psolovnog imidža. Tim korakom ćemo se pozabaviti u ovom napisu. Američka varijanta izreke “Odijelo (ne) čini čovjeka” tvrdi da…”imidž stvara ili razara”. To najbolje potvrđuje primjer prvog dojma kojim se stječe naklonost ili odbojnost. Koliko je to točno i kritično važno u poslovnim kontaktima najbolje znaju oni koji su zbog konkretnom poslu neprilagođenog imidža izgubili važne poslovne prilike. Kod prvog dojma je izuzetno važna upravo vizualna komponenta. Svojom pojavnošću i nastupom predstavljamo i marketiramo sebe, proizvode/usluge, tvrtku, djelatnost – a u međunarodnim kontaktima i zemlju, naciju. Imidž je tzv.komunikacija prije komunikacije, tj.samog verbalnog nastupa.

Prema istraživanjima Centra za kreativno vodstvo Velike Britanije imidž je drugi faktor u (pr)ocjenjivanju managera, odmah iza stručnosti dok je u poslovima marketinga i prodaje upravo on prvi i najvažniji faktor.

Stoga bi se pri izboru odgovarajućeg imidža trebalo upitati što želimo postići komunikacijom? Da li je to: suradnja, sposobnost, uspješnost, učinkovitost, inteligencija…ili možda atraktivnost pa čak i provokativnost? Prema tako postavljenom i osviještenom komunikacijskom cilju trebalo bi odrediti i prilagoditi svoj osobni imidž.

Osobni imidž=poslovni imidž
Osobni imidž djelatnika je, stoga, daleko više poslovan, tj. javan, nego što on predstavlja privatnu stvar djelatnika. Poslovni čovjek je javna osoba i njegov bi poslovni imidž trebao biti maksimalno moguće prilagođen djelatnosti kojom se bavi i stilu tvrtke. Klijenti imaju različita očekivanja prema djelatnicima različitih djelatnosti. Npr. pravo i financijske usluge su djelatnosti u kojima se pretpostavlja ozbiljniji klasičniji stil (smart conservative) koji ulijeva povjerenje. Taj stil odijevanja komunicira stabilnost, kompetenciju, tradiciju, trajne vrijednosti, dakle jednom riječju - sigurnost. Podjednako je u medicini, javnoj upravi…
Koliko vam je osobni imidž važan ovisno o poslu kojeg obavljate?

Vezano uz osnovnu djelatnost konkretne tvrtke ili ustanove, marketing i prodaja su bliži tom strožem stilu odijevanja. Na drugoj suprotnoj strani su dizajn, informacijske tehnologije… koje toleriraju “otkvačeniji”, slobodniji stil i imidž kao npr.elegantno opušteni stil (smart casual).

Umjetnost, moda, mediji (ovisno o tipu medija i rubrike/redakcije), show-business…podnose slobodno izražavanje osobnosti pa čak i ekstravaganciju u osobnom imidžu, tj. elegantno opušteni stil (smart casual) do trendovski stil (trendy).

Posebno kritičan segment u komunikaciji - i u dijelu imidža - je management tvrtke. Što je viši položaj i samim time veća izloženost javnosti – veća je i odgovornost djelatnika prema osobnom imidžu kao vizualnoj komponenti komunikacije. Svojom pojavnošću i nastupom poslovni ljudi predstavljaju tvrtku, posao, djelatnost. Zato pripremajući se za posao prije svega moramo pripremiti sebe.Mi smo poruka
Poslovni imidž je naš osobni marketing koji nam pomaže ili odmaže u razvoju karijere. Stoga je ulaganje u osobni imidž izravna investicija u vlastitu karijeru.
Naša slika u očima drugih ujedno je poruka koju im šaljemo, a na temelju koje stvaraju predodžbu o nama. Jer - mi (je)smo poruka.

Imidž pri tome djeluje kružno i odražava se na cjelokupni nastup, na komunikaciju. Zadovoljstvo osobnim imidžem pridonosi većem samopouzdanju i boljem nastupu što se opet pozitivno odražava na bolji cjelokupni rezultat – imidž. Pozitivna ocjena vlastitog izgleda i komunikacijskih vještina djeluje pozitivno na kompletan nastup. Više nego ikada u današnje doba movinga, tj. sveopće užurbanosti i površnosti u kojem dominiraju vizualni mediji - mi smo poruka! Kritično je važno odrediti kakva - pozitivna ili negativna. To je naš izbor. Dokazana je visoka korelacija osobnog imidža djelatnika i korporativnog imidža tvrtke. Poslovni čovjek, naime, predstavlja tvrtku i stvara sliku o njoj. Slika tvrtke u javnosti opet utječe na njenu tržišnu poziciju. Stoga nije slučajno da uspješne tvrtke i one koje to tek žele postati organiziraju treninge unapređivanja osobnog imidža svojih djelatnika.

Upravljanje imidžem
Poslovni osobni i s tim povezani korporativni imidž nisu nešto što nam je zadano, već ih možemo unaprijediti i oblikovati, dakle njima možemo i moramo aktivno upravljati. Poznato je, naime, da među najbolje plaćenim managerima oba spola prevladavaju oni dopadljivijeg izgleda te da većina tvrtki prilikom zapošljavanja djelatnika provjerava njihov fizički izgled i komunikacijske vještine.

Vrijedno je, dakle, uložiti napor da izgledamo što je moguće bolje i u skladu s poslom koji obavljamo jer svojim vizualnim dojmom predstavljamo ne samo sebe već i posao, tvrtku. Stoga kod promišljanja vizualnog identiteta treba naglasiti osobnost i iskazati svoj stil te i osobnim izgledom pridonijeti uspjehu posla i tvrtke. To možemo postići ističući ono najbolje na sebi - izborom krojeva prilagođenih figuri, bojama iz “svoje” palete i kompletnim stylingom (modnim dizajnom). Tu je još i usavršavanje i trening društvenih disciplina poput govorništva i svijesti o odgovarajućoj neverbalnoj komunikaciji. Jer kada izgledamo najbolje što možemo, mi djelujemo najbolje što možemo, a to će nas dovesti do ostvarenja naših poslovnih i osobnih ciljeva.

SAVJETI poslovnog savjetnika

Elementi osobnog imidža
Posvetite pozornost:

 • Odijevanju i vanjštini - općoj urednosti i njegovanosti; (pre)poznajte svoj osobni stil I uskladite ga s vrstom posla
 • Govoru tijela – mimika, gestikulacija, očni kontakt, osmijeh, tjelesni stav pri stajanju, hodanju, sjedenju, držanje i usmjerenost tijela prema (ili od) sugovornika
 • Dodirivanju – tapšanje, rukovanje i društveni poljubac (oprez zbog različika među pojedincima i kulturama!)
 • Vremenskom ponašanju - odnos prema svojem i tuđem vremenu, osjećaj za timing
 • Prostornom ponašanju pri stajanju i sjedenju, tj. korištenju svojeg, tuđeg i zajedničkog prostora te poštivanju prostornih zona (intimne, osobne, društvene, javne)
 • Govornom ponašanju - izbor riječi, brzina, ritam, jačina, artikulacija, melodija, jasnoća govora, aktivno slušanje

  (V.K.)

 • Izvor:

  HR za profesionalce

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje