Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Osam faktora za osjećaj sreće na radnom mjestu

Razina sreće koju osjećate uvelike ovisi o vama samima i možete na nju utjecati. Kada ste sretni mnogo je lakše kod klijenta potaknuti taj isti osjećaj. Prema Martinu Seligmanu, osnivaču "pozitivne psihologije", mnogo je dokaza da osjećaj sreće ima dalekosežne prednosti za posao.

Istraživanja dokazuju da pozitivni osjećaji snižavaju razinu stresa, poboljšavaju imunološki sustav i omogućavaju ljudima budu otvoreni prema novim idejama te brže i učinkovitije rješavaju probleme. Sretni zaposlenici kreativniji su i spremniji pomoći. Mnogo su prilagodljiviji i bolje su emotivno pripremljeni za privlačenje sretnih i lojalnih klijenata.

Nije važno s kakvom ste osobnošću rođeni, nije važno kakvi su uvjeti, svoj osjećaj sreće možete povećati vježbajući ovih osam faktora sreće:

1. Optimizam
Optimizam se može naučiti. Sve je u vašoj perspektivi, odnosno u načinu na koji interpretirate i objašnjavate ono što doživljavate tijekom dana. Kako objašnjavamo svijet oko sebe je zapravo naš izbor kojeg stalno ponavljamo. Ako se dogodi nešto loše pomislimo: "Loše stvari se uvijek događaju meni". Time samo smanjujemo svoj osjećaj sreće, a taj osjećaj možemo opet povećati ako pomislimo: "Mora biti nešto pozitivno u ovoj situaciji – što bi to moglo biti?" Moć optimizma ne treba podcjenjivati – dokazano je optimisti žive devet do deset godina duže on onih koji to nisu.

2. Zahvalnost
Svjesno, voljno i namjerno odvojite nekoliko trenutaka dnevno da osjetite zahvalnost i izrazite je ostalima. Svaki dan zapišite ono na čemu ste zahvalni. Bit ćete zapanjeni koliko je moćna ova jeftina, brza i lagana vježba u stvaranju pozitivne atmosfere na radnom mjestu.

3. Oprost
Opraštanje sebi i drugima, prestanak žaljenja i mirenje s prošlošću omogućava da osjećaj sreće bude češći, dublji i potpuniji.

4. Unaprijedite komunikaciju sa samim sobom
Važno je promijeniti komunikaciju sa samim sobom s negativne na pozitivnu. Kada pogriješite i uhvatite se kako razmišljate: "Ti si budala", znajte da je vrijeme da duboko udahnete i postavite si pitanje: "Kako svoje sposobnosti mogu iskoristiti da učinim stvari boljima?" Pozitivna komunikacija sa samim sobom otklanja stresne situacije, a kad je mozak opušten, kreativniji je u rješavanju problema.

5. Prepuštanje
Postoji li neka aktivnost, interes ili hobi u kojem toliko uživate da izgubite pojam o vremenu? Takvo stanje, kada zaboravite na sve ostalo, naziva se prepuštanje. Kada ste u tom stanju vaš osjećaj sreće se povećava.

6. Uživanje
Odlična stvar kod uživanja je da možete uživati predviđajući kako ćete obaviti neku aktivnost, možete uživati dok ju obavljate i možete uživati u uspomenama na to. Uživanje je moćan alat za osjećaj sreće.

7. Preoblikovanje
Ovo je još jedan koristan alat za promjenu perspektive. Gledajte na stresne situacije kao da su na fotografiji i razmišljate kako biste ju mogli preoblikovati. Možete ju izrezati, povećati, umanjiti... Bilo što učinili, stvarate drugačiji pogled i perspektivu same slike, što vam može pomoći promijeniti negativne osjećaje u pozitivne.

8. Izgrađujte i jačajte svoje jake strane
Istraživanja pokazuju da je osjećaj sreće trajniji ako radite nešto u čemu ste dobri. Identificirajte svoje jake strane i kreativno radite na njima.

Kada izaberete da budete sretni, birate stvaranje i rad s moćnim poslovnim alatom. Osjećaj sreće na radnom mjestu djeluje tako da svaki zaposlenik napreduje u svakom pogledu. Emocionalna dobrobit zaposlenika i klijenata izravno je povezana s tvrtkinom profitabilnošću.

(T.B.)
HappyNews.com

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje