Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Pretvorite posao u karijeru

Za početak, treba utvrditi razliku između posla i karijere. Posao je plaćena aktivnost, dok je karijera progresivni napredak u profesiji ili poslovnom životu koja uključuje niz poslova za vrijeme životnog vijeka.

Pretvaranje posla u karijeru ne zahtjeva samo dobro obavljenje trenutnog posla nego i nužnost konstantnog rada na vlastitom usavršavanju. Jednom kad se smirite na poslu i počnete ga odrađivat, ugrožavate vlastito napredovanje.

Cjeloživotno učenje i usavršavanje ključni je faktor uspješne karijere. Zato činite sve što je u vašoj mogućnosti kako bi radili na sebi i dodatno se usavršavali i ne prepuštajte svoje dodatno obrazovanje milosti poslodavca. Provjerite koje programe vaš poslodavac podupire i djelujte u skladu s tim. Ako su vam ponuđeni programi dodatnog obrazovanja, uključite se u njih.

Isto tako, potrudite se da usvojite najnovije osnovne vještine rada na računalu. Najvažnije aplikacija koje u današnjem poslovnom okruženju morate svladati su word-procesori, PowerPoint i Excel. Poznavanje navigacije Internetom i slanje e-mail poruka je obavezno. Naravno, svako zanimanje ima i dodatna specijalna potrebna znanja kad je rad na računalu u pitanju.

Pratite trendove u vašem sektoru. Nije dovoljno da se prepustite samo obavljanju posla i ostanete unutar njegovih potreba. Provjerite koje mogućnosti obrazovanja postoje – to se ne mora nužno odnositi na klasično sjedenje u učionici, tu je literatura, tu su seminari koje će vam poslodavac omogućiti itd.

Volontirajte na posebnim zadacima koji će vam pružiti mogućnost da učite. Progresivni uposlenik često radi na projektima koji imaju veze sa strateškim planovima tvrtke. Ako ste jedan od onih koji rade na razvoju novih programa, bit ćete u velikoj prednosti kada se otvori prostor za unapređenje, a bit ćete i uočeni kao netko tko razmišlja o budućnosti i tko može obaviti stvari.

Nađete li se u industriji ili na poslu čije vrijeme prolazi, potražite novo područje zanimanja. Nemojte čekati dok bude prekasno kako se ne biste našli među otpuštenim radnicima s malim mogućnostima izbora.

Pratite trendove na tržištu rada. To nije zahtjevno, trebate samo pratiti oglase za nove poslove na Internetu ili u novinama. Ako trebate napraviti promjenu, budite sigurni da je novi posao ono što zaista želite – motiviranost je ključni faktor uspjeha u karijeri.

Ako vaš poslodavac ne razmišlja progresivno, promijenite posao i pokušajte se zaposliti u progresivnoj sredini. Osobe koje se bave zapošljavanjem vole zapošljavati uposlenike najboljih poslodavaca zato se pobrinite da radite za najbolje.

(V.B.)
Izvor:
SHNS

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje