Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Jeste li spremni za promaknuće

Dobivanje promaknuća sjajan je osjećaj, zbog čega ono i predstavlja najvažniji cilj mnogih ljudi. No, prije nego što poduzmete taj slijedeći korak u razvoju svoje karijere, budite sigurni da ste za to spremni. Za povišicu zasigurno jeste, no jeste li i za odgovornost koju promaknuće donosi? Ovdje donosimo tri stvari o kojima biste trebali razmisliti prije nego što zakoračite na višu stepenicu u svojoj karijeri:

 • Znate li što sve novi položaj donosi?
 • Ovo zvuči razumno, no ljudi često nemaju pojma što očekivati na položaju na koji su promaknuti. Pritom se ne misli da trebate znati detalje, već da trebate imati opće razumijevanje o odgovornostima koje taj položaj donosi i što se od vas očekuje. Stoga je preporučljivo porazgovarati s nekim tko je već duže na takvom položaju.

 • Jeste li spremni upravljati drugima?
 • Ovo se ne mora odnositi na vaš novi položaj, no ako ćete upravljati drugim ljudima, za to morate biti spremni. Ako prelazite na menadžersku poziciju najvjerojatnije već imate nekih iskustava s time. Međutim, ako nemate, pokušajte ga steći prije nego što preuzmete svoj novi položaj. U tome bi vam moglo dobro doći volontiranje na vođenju projekta na kojem ćete raditi s drugim ljudima. Bit će vam mnogo lakše upravljati ljudima na vašem novom položaju, ako ste to već radili na sadašnjem radnom mjestu.

 • Jeste li spremni na to da će vas se smatrati odgovornim?
 • I dok možda imate neku odgovornost na sadašnjem položaju, vrlo je vjerojatno da će se ona povećati promaknućem na viši položaj. Morate biti sigurni da ste spremni da vas drugi smatraju odgovornima za sve što vaš novi položaj podrazumijeva. Također, morate biti spremni ne samo na izvršavanje zadataka i odgovornosti koje nosi vaš novi položaj, već i na to da ćete u kriznim situacijama upravo vi biti onaj u koga će biti uprte sve oči.

  No, bez obzira koliko se pripremali za svoj novi položaj, mnogo toga ćete naučiti upravo radeći novi posao. Stoga se nemojte bojati promaknuća, samo se pokušajte pripremiti koliko je to najviše moguće kako biste od početka radili dobro.

  (T.B.)
  Izvor:
  Blogcritics.org

  Razvoj karijere

  Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje