Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Želite li pokrenuti vlastiti biznis najbolje vam se zaputiti na Novi Zeland

Odlučili ste pokrenuti vlastiti posao, ali ne znate gdje. Stručnjaci međunarodne organizacije za nadgledanje uvjeta za razvoj poslovanja tvrde kako biste trebali pokušati na Novom Zelandu.

Naime, analitičari su na više od 190 stranica napravili detaljan izvještaj o situaciji u svijetu kad je pokretanje posla u pitanju.

Analizirani su faktori poput lakoće dobivanja dozvola, vremena potrebnog da se posao pokrene, mogućnosti pronalaska radne snage, količine profita koju je potrebno izdvojiti za poreze i mnogi drugi.

Tako je recimo, za dobivanje poslovne licence u Finskoj potrebno svega 56 dana, dok je za istu proceduru u Hrvatskoj potrebno strpljivo pričekati 278 dana.

Radnike je najlakše zaposliti i otpustiti u Hong Kongu i Kini, dok je to najteže učiniti u Portugalu i Kongu.

Želite li izgraditi skladište, najlakše ćete to učiniti na Novom Zelandu, a najteže u Bosni i Hercegovini. Što se pak tiče Hrvatske, spadamo u zemlje u kojima je teško izgraditi skladište, a u toj je skupini, jednostavnije samo u Burkini Faso i na Tanzaniji.

Na sveobuhvatnoj listi mogućnosti brzog i lakog pokretanja biznisa, na prvom mjestu se nalazi Novi Zeland. Hrvatska se nalazi na 118. mjestu, dok je na posljednjem, 155. mjestu Demokratska republika Kongo.

(V.K.)
Izvor:
doingbusiness.org

HR za profesionalce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje