Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Etičkih standarda u radu trebaju se pridržavati svi zaposlenici

Da bismo se u profesionalnom smislu lakše prilagodili onome što se od nas očekuje, osim kućnog odgoja, vrijednosnog sustava koji zagovaramo i civiliziranog ponašanja, mnoge profesije propisuju i pravila ponašanja, takozvane etičke kodekse.

Etički kodeks treba razlikovati od moralnih standarda koji vrijede u nekoj kulturi ili društvu općenito. Iako imaju mnogo zajedničkih elemenata, moralni standardi su šira i općenitija kategorija.

Etički kodeks najčešće se ustanovljuje u pisanom obliku, u formi izjave u kojoj su naznačeni standardi i vrijednosti do kojih organizacija, udruga ili neko tijelo drži.

U nekim se slučajevima određuju općenita pravila koja pokrivaju pitanja kvalitete, odnosa prema korisnicima, ponašanja zaposlenika, zaštite okoliša i održiva razvoja.

U drugim će se slučajevima ta tema proširiti na moguće sukobe interesa, kao i na određene procedure koje govore o tome je li određenim ponašanjem prekršena neka odrednica.

Time su zapravo postavljeni standardi koji vrijede za sve jednako. I onda nema prilike za "rek’o porek’o". Vrijednost stiska ruke tada je trajnija od tinte i pečata na ugovoru.

Pridržavanje etičkih standarda:

 • Provjerite postoji li formalni kodeks ponašanja u vašoj firmi
 • Razmislite u kojoj se mjeri pridržavate tog etičkoga kodeksa
 • U svakoj situaciji promislite je li vaše ponašanje u skladu sa standardima vaše struke
 • Uvijek pođite od sebe, to je jedini način da utječete na promjene ponašanja

  (A.T.)

 • Izvor:
  Lider

  HR za profesionalce

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje