Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Nezaposlenost znatno utječe na osjećaj sreće

Istraživanje je pokazalo da najdugotrajniji negativan utjecaj na osjećaj sreće ima nezaposlenost, a ne primjerice smrt bračnog druga ili razvod

Novo istraživanje sugerira kako iznimno pozitivni ili negativni trenuci u životu imaju samo privremeni utjecaj na opći osjećaj sreće pojedinca.

Istraživači iz Velike Britanije, SAD i Francuske su u časopisu Economic Journal objavili rezultate 20-godišnjeg praćenja zadovoljstva životom nekoliko stotina ispitanika.

Izniman osjećaj sreće zbog braka ili rođenja djeteta
Pokazalo se i da najtraumatičniji događaji izazivaju tek privremeni pad raspoloženja kod ispitanika te da brzo dolazi do "adaptacije" na nove okolnosti.

Slično je bilo i s događajima koji izazivaju izniman osjećaj sreće, poput stupanja u brak ili rođenja djeteta.

Primjerice, utvrđeno je da rođenje djeteta povećava osjećaj sreće u trajanju od oko 2 godine da bi se zatim pojedinac vratio na uobičajenu razinu raspoloženja.

Pokazalo se i kako najdugotrajniji negativan utjecaj na osjećaj sreće ima nezaposlenost, a ne primjerice smrt bračnog druga ili razvod. (A.T.)

Izvor:
PLIVAzdravlje

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje